Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η χώρα σε κώμα και η κυβέρνηση στο… χώμα


Το γεγονός ότι είμαστε σε δεινή οικονομική θέση, το ξέρουμε όλοι. Το ζούμε καθημερινά, μας το λένε οι αριθμοί που διαβάζουμε για την ύφεση, το έλλειμμα, το χρέος, τον πληθωρισμό κ.λπ.
Άλλο, όμως, αυτό, κι άλλο να βρίσκεται μια χώρα σε απόλυτο μπάχαλο, ένα κράτος να μη λειτουργεί, να μην υπάρχει κυβέρνηση ή θεσμικά όργανα να μπουν μπροστά και να τερματίσουν αυτό τον κατήφορο.

Φυσικά οι κοινωνικές αντιδράσεις δημιουργούνται από την άθλια οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους έχουν πληγεί καίρια και ζητούν αν μη τι άλλο δικαιοσύνη στα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται.
Υπάρχουν βεβαίως και οι συντεχνίες που ξεβολεύονται, τα «αγαπημένα» παιδιά κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που χάνουν κεκτημένα. Όμως, όπως και να έχει η κατάσταση, δε μπορεί αυτή η χώρα να εμφανίζει μια εικόνα πλήρους διάλυσης των πάντων. Δεν είναι δυνατό να βλέπουν οι πολίτες ένα κράτος που απλά παρακολουθεί και δεν αντιδρά σε ότι κι αν γίνεται.
Οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων κάνουν καταλήψεις στις χωματερές και η Αθήνα και άλλες πόλεις έχουν πνιγεί στα σκουπίδια. Χιλιάδες παιδιά έξω από τα σχολεία και χιλιάδες άρρωστοι μέσα στα νοσοκομεία κρατούν την αναπνοή τους ενώ με την πρώτη βροχή πνίγηκε η Αθήνα αφού γέμισαν με σκουπίδια τα φρεάτια. Τι κάνει η κυβέρνηση; Απλά τους κόβει τους μισθούς, τους λέει να πάνε να δουλέψουν και δεν κάνει διάλογο μαζί τους. Ουσιαστικά τους αφήνει στο έλεος της τρόικας.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κάνουν λευκή απεργία και στα αεροδρόμια επικρατεί μπάχαλο. Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση τους κόβει ένα επίδομα που δεν το δίνει η πολιτεία, αλλά επιβαρύνει τις αεροπορικές εταιρείες.
Αναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ και στα διυλιστήρια απεργία διαρκείας και γίνεται του… κουτρούλη ο γάμος στους δρόμους από χιλιάδες πολίτες που σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ λες και πάμε σε πόλεμο. Η απόλυτη υπερβολή που όχι μόνο διέλυσε σήμερα την Αθήνα αλλά πλούτισε και τους βενζινάδες που ανέβασαν την τιμή 3 και 4 λεπτά. Υπήρξε κανένας έλεγχος; Φυσικά όχι.
Μόλις η κυβέρνηση έκανε κωλοτούμπα και εξαίρεσε τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ από το ενιαίο μισθολόγιο, τέλειωσαν και οι κινητοποιήσεις. Για γέλια και για κλάματα δηλαδή η υπόθεση.
Κατά τα λοιπά, μπαίνουμε σε νέο γύρο κινητοποιήσεων παντού. Νοσοκομεία, σχολεία, ταμεία, εφορίες, τελωνεία, υπουργεία όλα κλειστά ενώ και τα μέσα μεταφοράς τραβάνε χειρόφρενο. Μοναδικός χαμένος στην υπόθεση αυτή ο πολίτης. Που θέλει να πάει στη δουλειά του (ότι απέμεινε από αυτή), που θέλει να πάει τα παιδιά του σχολείο, να πάει στο νοσοκομείο ή να κάνει συναλλαγή με το κράτος.
Τι κάνει η κυβέρνηση για την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες; Απολύτως τίποτε. Υπουργοί απόντες από κρίσιμες στιγμές το μόνο που κάνουν είναι απολογισμό, όπως την Τρίτη ο Λοβέρδος που μας είπε ότι εξοικονόμησε 2 δισ σε 2 χρόνια. Και που πήγαν αυτά τα λεφτά κ. Λοβέρδε;
Η κατάσταση της χώρας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κι αυτό είναι πιο ανησυχητικό ακόμη κι από τη χρεοκοπία.
Κάποιος, όμως, θα πρέπει να απαντήσει στον κόσμο που πιέζεται ψυχολογικά, χάνει τα εισοδήματά του και ταλαιπωρείται απίστευτα στη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου