Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ο "θάνατος" του οικοδόμου

Επιασε πάτο η αγορά ακινήτων. Σε ελεύθερη πτώση οι αγοραπωλησίες ακινήτων, έπεσαν κατά 81%, με τα απούλητα διαμερίσματα να φτάνουν τις εκατόν είκοσι χιλιάδες. Την ίδια ώρα, δυόμισι χιλιάδες εργολάβοι οικοδομών έβαλαν λουκέτο τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες και άλλοι πέντε χιλιάδες αδρανοποίησαν τις επιχειρήσεις τους, αφού στην αγορά δεν κινείται απολύτως τίποτα. 
Τραγική είναι η εικόνα της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας, όπως εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς, ενώ κανείς πλέον δεν εμφανίζεται αισιόδοξος στο αν η κατάσταση θα ανακάμψει προς το καλύτερο. Οπως αποκαλύπτει μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων κ. Δημήτρης Καψιμάλης, το 80% των επιχειρήσεων που ασχολούνταν με τον κλάδο των οικοδομών έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα ή βρίσκεται σε αδράνεια περιμένοντας μήπως το κλίμα αναστραφεί, ενώ μόνο το 20% «φυτοζωεί» απλώς για να συντηρούνται τα εργολαβικά γραφεία.
«Από τους 15.000 εργολάβους που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας μόνο το τελευταίο 15μηνο έχουν βάλει λουκέτο 2.500 συνάδελφοι, ενώ άλλοι 5.000 έχουν τις επιχειρήσεις τους σε αδράνεια. Στη δουλειά παραμένουν μόνο 7.500, εκ των οποίων δουλεύουν περίπου οι 2.000 μόνο για να συντηρούν τα γραφεία τους».

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια μαζί με την οικοδομή έχουν πεθάνει και τα «δορυφορικά» επαγγέλματα που ζούσαν από τον κατασκευαστικό κλάδο, όπως οι εργατοτεχνίτες, οι οικοδόμοι, οι υδραυλικοί και οι ξυλουργοί, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των εργαζομένων που οδηγήθηκαν στην ανεργία ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες.
ΤΑ ΑΠΟΥΛΗΤΑΤην ίδια ώρα, αρκετοί εργολάβοι οικοδομών παραμένουν «εγκλωβισμένοι», αφού έχουν δαπανήσει χρήματα για την κατασκευή δ
διαμερισμάτων, τα οποία για περισσότερα από τρία χρόνια παραμένουν απούλητα: «Ο αριθμός των απούλητων διαμερισμάτων κινείται από 100.000 μέχρι 120.000 και, όπως καταλαβαίνετε, τα παζάρια για να πουληθούν αυτά τα διαμερίσματα είναι πολλά και ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε εργολάβος και με τα χρήματα που χρωστάει ο καθένας στους προμηθευτές των υλικών και στους υπεργολάβους.
Το μόνο θετικό μέσα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι ότι οι περισσότεροι από τους εργολάβους που συνεχίζουν να εργάζονται δεν χρωστάνε στις τράπεζες και τούτο διότι ο τρόπος της δουλειάς μας δεν μας επέτρεπε να παίρνουμε δάνεια. Αν είχες ρευστό, έχτιζες, αν δεν είχες, δεν έχτιζες» λέει ο κ. Καψιμάλης.
Η πτώση των τιμών από παζάρια στα ακίνητα σε πολύ ακριβά προάστια φτάνει και το 15% με 20%, ενώ σε πιο υποβαθμισμένα προάστια το ποσοστό είναι πιο μικρό γύρω στο 2% με 5%, γιατί εκεί υπάρχει ακόμα μια σχετική ζήτηση από οικογένειες που ακόμη αναζητούν μια πρώτη κατοικία. Επίσης, πολύ μεγάλα παζάρια γίνονται στο παρασκήνιο για να μπορέσουν εργολάβοι και κατασκευαστές να «ξεφορτωθούν» κτίσματα και κατοικίες με πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες, αφού οι νέοι κανονισμοί και ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα θα στριμώξει πολύ τις καταστάσεις.
«Εκεί τα παζάρια φτάνουν και το 40% της τιμής του ακινήτου και αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο σε παραθεριστικές κατοικίες» τονίζει ο κ. Καψιμάλης.
ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ
Ιδιωτική και δημόσια οικοδομική δραστηριότητα
Μάιος 2010 - Απρίλιος 2011 Μάιος 2009 - Απρίλιος 2010
42.891 άδειες 52.412 άδειες
Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας γίνεται σαφές ότι η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση.
Οπως φαίνεται από τον πίνακα, κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών (Μάιος 2010 - Απρίλιος 2011) το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής και δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 42.891 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 8.644,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 31.296,7 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου.
Πρόκειται δηλαδή για μείωση της τάξης του 22,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 29,7% στην επιφάνεια και κατά 30,7 % στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2009 - Απριλίου 2010. Ειδικότερα, για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά την ίδια χρονική περίοδο Μαΐου 2010 - Απριλίου 2011 η πτώση αγγίζει το 22,0% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2009 - Απριλίου 2010.
Εξίσου απογοητευτική είναι και η εικόνα για το πρώτο τετράμηνο του 2011 από Ιανουάριο - Απρίλιο. Στο διάστημα αυτό η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 43,1% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του έτους 2010, ενώ η μείωση στην ιδιωτική δραστηριότητα αγγίζει το 43,0% σε σχέση με το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2010.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΟΥΝΟι φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, αν και όπως λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής κ. Γιάννης Ρεβύθης, «μέσα σε αυτήν τη βαθιά ύφεση υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που έχει ρευστό και έχει τη δυνατότητα να αγοράζει σπίτια σε τιμές ευκαιρίας και να θησαυρίζει, αφού στο μέλλον, όταν βγούμε από το τούνελ, η ακίνητη περιουσία θα αποκτήσει πάλι αξία».
Αρνητικοί παράγοντες στην ανάκαμψη της αγοράς είναι κατά κοινή ομολογία η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δυνατότητας του Ελληνα, η φειδωλή στάση των τραπεζικών ομίλων στην έγκριση στεγαστικών δανείων, η υψηλή φορολογία στους ιδιοκτήτες ακινήτων και οι μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΒΥΘΗΣ
«Πολλά παζάρια...»
Την πραγματικότητα των συνεχών παζαριών στις οποίες έχουν μπει οι παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής κ. Γιάννης Ρεβύθης: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά παζάρια και οι τιμές σπρώχνονται προς τα κάτω, διότι δεν γίνεται διαφορετικά. Ομως, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τάξη μεγέθους. Ολα είναι σχετικά και έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του καθενός».
ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΙΑΣ
«Βάζουν ταφόπλακα»
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς: «Η αγορά ακινήτων είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι έχει πεθάνει και το χειρότερο είναι πως υπάρχουν σκέψεις για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, γεγονός που θα αποτελέσει την ταφόπλακα. Τότε είναι που θα πάψουν να κινούνται οι οποιεσδήποτε αγοραπωλησίες».
Τράπεζα της Ελλάδος: στο 81% η πτώση Αποδεικτικά της κρίσης είναι και τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδας για τις συναλλαγές επί οικιστικών ακινήτων. Οπως γίνεται σαφές από τον πίνακα με τους Δείκτες Συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιονδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μία τράπεζα σε άλλη κ.λπ.), οι αγοραπωλησίες για το πρώτο εξάμηνο του 2011 έφτασαν τις 23.811, έναντι 43.091 το πρώτο εξάμηνο του 2010. Πτώση που αγγίζει το αστρονομικό ποσοστό του 81%!
Πιο συγκεκριμένα, οι συναλλαγές έπεσαν το β’ τρίμηνο του 2011 στις 11.386 χιλιάδες, έναντι 12.425 χιλιάδων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο του 2011. Σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2010 οι συναλλαγές-εκτιμήσεις το β’ τρίμηνο του 2011 μειώθηκαν κατά 39,1%.
Τεράστια είναι και η πτώση των συναλλαγών από το α’ τρίμηνο του 2010 που έφταναν τις 24.380, στο α’ τρίμηνο του 2011 που δεν ξεπέρασαν τις 12.425, πτώση της τάξης του 49%! «Παρά τις αρνητικές προβλέψεις και τις πολύ κακές συγκυρίες, θέλω να πιστεύω ότι η κατάσταση θα αναστραφεί με τη βοήθεια του κράτους και με τη δημιουργία κινήτρων, για να μπορούν οι πολίτες να αγοράσουν και οι τιμές να επανέλθουν σε λογικά επίπεδα» λέει με νόημα ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών κ. Γιάννης Ρεβύθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου