Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Πωλούνται πτυχία με ένα... ''κλικ'' (ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΒΙΝΤΕΟ)



Πωλούνται πτυχία με ένα... ''κλικ''
Ρεπορτάζ:Xρήστος Μαζάνης

Τα τελευταία χρόνια, κάνουν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο όλο και περισσότερες εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται τίτλους πανεπιστημιακών σπουδών, πιστά αντίγραφα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί κοινό μυστικό για πολλούς εργαζομένους στον ιδιωτικό κυρίως τομέα, αφού κανείς δεν πρόκειται να παραδεχθεί δημόσια ότι έχει αγοράσει πλαστό πτυχίο ή master. Άλλωστε, είναι πολλοί εκείνοι που προσλήφθηκαν σε μια δουλειά, αφού το βιογραφικό τους είναι γεμάτο με τίτλους που τους έχουν αγοράσει, εν αγνοία -βεβαίως- του εργοδότη τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχασαν τη συγκεκριμένη θέση, επειδή είχαν φαινομενικά λιγότερα προσόντα.
Έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Μιλώντας στο web zougla radio, o προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., Μανώλης Σφακιανάκης, ανέφερε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, σε συνεργασία με το FBI, προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν εδώ στην Ελλάδα αυτούς που αγοράζουν πλαστά πτυχία από τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.



Παράλληλα, πρόσθεσε πως έχουν εντοπίσει παλαιότερες περιτπώσεις στην Ελλάδα, με συγκεκριμένα άτομα τα οποία πουλούσαν πλαστά πτυχία.



Πώς λειτουργούν οι έμποροι πλαστών πτυχίων

Στην Αμερική αλλά και στην Αγγλία υπάρχουν εταιρείες οι οποίες μέσα σε 10 ημέρες στέλνουν στο σπίτι του κάθε ενδιαφερόμενου όποιο δίπλωμα ή master επιθυμεί από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Το κόστος ξεκινάει από τα 100 ευρώ για ένα καλό πτυχίο και φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν GCSE, bachelor, master, PhD, ακόμη και τον τίτλο πανεπιστημιακού καθηγητή.



Σε παλαιότερη έρευνα, σύμφωνα με τον John Bear, σύμβουλο του FBI στο θέμα των πλαστών πτυχίων από το Internet, οι έμποροι πτυχίων ετησίως τα τελευταία χρόνια κάνουν τζίρο που αγγίζει τα 200-300 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

«Νοθευμένα» βιογραφικά για να πιάσει κάποιος εύκολα δουλειά

Οι περιπτώσεις αποκάλυψης πλαστών πτυχίων και «νοθευμένων» βιογραφικών είναι πολλές στην Αμερική, στην Αγγλία αλλά και στην Ελλάδα.




Στη Νέα Υόρκη, μια εταιρεία διεξήγαγε έρευνα και ανακάλυψε ότι 250 από τα 1.000 βιογραφικά υπαλλήλων που εξέτασε ήταν παραποιημένα, κοινώς «κατασκευασμένα». Στην ίδια διαπίστωση οδηγήθηκε και μια εταιρεία ερευνών στην Αγγλία, η οποία ανακάλυψε ύστερα από έρευνα ότι το 21% των βιογραφικών από 1.500 εταιρείες ήταν παραποιημένο. Έτσι, για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Αγγλία άρχισε να λειτουργεί ηλεκτρονικό αρχείο, με το οποίο οι εργοδότες μπορούν να εξακριβώνουν αν οι υπάλληλοί τους είναι κάτοχοι πλαστών πτυχίων.



Έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις, οι περισσότερες ιστοσελίδες που παρέχουν πλαστά πτυχία αρνούνται να στείλουν πτυχίο που σχετίζεται με τον ιατρικό κλάδο. Παρ' όλα αυτά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η zougla.gr με την εταιρεία diplomamakers.com, στη Νεβάδα των Η.Π.Α., διαπιστώνεται ότι μπορεί κανείς να αγοράσει master στη Δημόσια Υγεία.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες υπηρεσίες τονίζουν ότι τα πτυχία και τα διπλώματα που παρέχουν προορίζονται μόνο για «διακοσμητικούς» σκοπούς και δεν λαμβάνουν καμία ευθύνη για το πώς αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Άλλες διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μη αυθεντικά πτυχία, αλλά, παρ' όλα αυτά, πιστά αντίγραφα αληθινών. Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες στέλνουν μέχρι και ένα εκατομμύριο e-mails την ημέρα, για να διαφημιστούν.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ


Στη χώρα μας είναι άγνωστος ο αριθμός των πολιτών που έχουν αγοράσει και συνεχίζουν να αγοράζουν πτυχία και κάθε λογής τίτλους από αυτές τις ιστοσελίδες. Δεν έχει γίνει ποτέ κάποια έρευνα, όπως στην Αμερική και στην Αγγλία, από καμία υπηρεσία, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, αυτοί που προσπαθούν να εμφανιστούν ως πτυχιούχοι, δεδομένου ότι τα πανεπιστημιακά πτυχία προσδίδουν κύρος.

Ο γνωστός ποινικολόγος Βασίλης Καπερνάρος ανέφερε ότι η αγοραπωλησία πτυχίων συνιστά αδίκημα και για τις δύο πλευρές των εμπλεκομένων σε αυτήν, δηλαδή και για τον αγοραστή αλλά και για την εταιρεία που τα πλαστογραφεί και τα πουλάει, και τιμωρείται ακόμα και με φυλάκιση.


Πολλές υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Πάντως, η εμμονή με την απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου οδηγεί πολλούς Έλληνες στην αγορά τίτλων από ανύπαρκτα πανεπιστήμια, μέσω Internet. Κάποιοι για να τους χρησιμοποιήσουν για επαγγελματικούς λόγους και κάποιοι για να τους κρεμάσουν στο σαλόνι του σπιτιού τους ή στο γραφείο τους.




Η zougla.gr επικοινώνησε μέσω e-mail με την εταιρεία diplomaexpress, προκειμένου να διαπιστώσει αν πραγματικά κατασκευάζει τίτλους σπουδών από ελληνικά πανεπιστήμια. Στην απάντησή της, η εταιρεία αναφέρει ότι στην Ελλάδα στέλνει συχνά fake diplomas, ενώ επισυνάπτει και το logo του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.




Σωρεία πλαστών πτυχίων εντοπίζει ο ΔΟΑΤΑΠ

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του ΔΟΑΤΑΠ για πλαστούς τίτλους σπουδών που προσκομίστηκαν για αναγνώριση από τους ενδιαφερόμενους ή εστάλησαν από διάφορους φορείς τα τελευταία χρόνια για την επιβεβαίωση της γνησιότητάς τους.

Ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, καθηγητής Αθανάσιος Αθανασίου, ανέφερε στην εκπομπή ότι το πρόβλημα με τα πλαστά πτυχία είναι μεγάλο και καταβάλλεται προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί.



Από την ίδρυση του ΔΟΑΤΑΠ μέχρι σήμερα αποκαλύφθηκαν πλαστά πτυχία όλων των ακαδημαϊκών επιπέδων (βασικών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών), ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις και τίτλοι-«μαϊμού» που εκδόθηκαν μέσω Διαδικτύου.
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου