Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ανικανότητα ή διαπλοκή, κ. υπουργέ της υγείας;


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Αν δεν διακόπτω κάποιον συγγραφικό – αρθρογραφικό οίστρο, μπορεί να μας ενημερώσει ο υπουργός υγείας για ποιον λόγο έκλεισε η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»;

Μπορούμε να μάθουμε για ποιο λόγο η Ελλάδα έπαψε να διαθέτει τέτοια μονάδα σε δημόσιο νοσοκομείο της – με αποτέλεσμα, όπως ο καθένας καταλαβαίνει ακόμη και αν δεν γράφει άρθρα για τις συντεχνίες, να τεθεί εκτός μάχης και το καρδιοχειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου, αλλά και το αιμοδυναμικό τμήμα του Καρδιολογικού, αφού δεν γίνονται πλέον καθετηριασμοί και άλλες διαγνωστικές – επεμβατικές ιατρικές πράξεις;

Μπορούμε να μάθουμε γιατί θα στερηθεί ο ελληνικός λαός των υπηρεσιών παιδοκαρδιοχειρουργών και καρδιοαναισθησιολόγων εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, καθώς και του ειδικευμένου και έμπειρου για τέτοιες μονάδες νοσηλευτικού προσωπικού;Και θα ήθελα, παρακαλώ, κανονικές απαντήσεις, όχι από τις γνωστές του τύπου «δεν επαρκούσαν οι γιατροί για τις εφημερίες», «δεσμεύθηκε το Ωνάσειο να καλύπτει τα περιστατικά μας», «το Δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει τα αναγκαία χρήματα στους ιδιώτες».

Απαιτείται πειστική απάντηση στο ερώτημα αν το δημόσιο σύστημα υγείας οφείλει να προσφέρει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ή όχι.

Αν ναι, τότε είναι βέβαιο ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις απέναντι στις προφάσεις εν αμαρτίαις.

Αν όχι, τότε κάποιος πρέπει να βρει το κουράγιο να το πει – τουλάχιστον με το ίδιο θάρρος που μας παρέδωσε μαθήματα περί συντεχνιασμού και άλλων παθογενειών.

Διαφορετικά, θα πρέπει να γραφεί άλλο άρθρο, με θέμα την διαπλοκή. Ως τίτλος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η ρήση του Τζον Ντιούι «Πολιτική είναι η σκιά των ιδιωτικών συμφερόντων πάνω από την κοινωνία».

Επίσης, δεδομένου ότι η μονάδα λειτουργεί από το 1998, προκειμένου το νοσοκομείο να καταστεί τεταρτοβάθμιο, θα πρέπει κάποιος να μας πληροφορήσει αν έχει αποφασιστεί η υποβάθμισή του (προϋπόθεση για να διατηρηθεί στο επιθυμητό επίπεδο είναι η λειτουργία καρδιοχειρουργικού τμήματος).

Επ’ αυτού, ας μην προβληθεί το επιχείρημα ότι τα περιστατικά εξυπηρετούνται από την (γενική) Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

Πρώτον γιατί τα περιστατικά είναι πολλά και δεν μπορεί να επιβαρυνθεί άλλο η γενική ΜΕΘ, δεύτερον επειδή οι καρδιοχειρουργικές μονάδες έχουν ιδιαίτερες προδιαγραφές και τρίτον επειδή υπάρχει έγγραφο του διευθυντή της ΜΕΘ, όπου αναφέρεται ότι «η αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών ασθενών από τους γιατρούς της ΜΕΘ θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως αναγκαστική συμμόρφωση στην (εσφαλμένη) απόφαση του Δ.Σ. και σε καμία περίπτωση ως συναίνεση και ανάληψη ευθυνών σε πρακτικές που θεωρούνται διεθνώς απαράδεκτες»!

Επίσης, δεν γίνεται αποδεκτή η απάντηση ότι το πρόβλημα λύνεται με την αντιμετώπιση των περιστατικών από τους ιδιώτες.

Πρώτον, επειδή αυτή είναι μια πολύ ακριβή λύση (περί τις 20.000 ευρώ ανά περιστατικό), που καταβάλλει το Δημόσιο.

Δεύτερον, επειδή σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ιδιώτες δεν δέχονται παιδάκια απόρων με βιβλιάρια πρόνοιας. Και αυτό μας φέρνει στο…

Τρίτον, καθώς, σύμφωνα επίσης με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε θάνατος παιδιού το καλοκαίρι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Συνέβη τον περασμένο Αύγουστο, που η μονάδα ήταν κλειστή για αποστείρωση – όπως βλέπετε πρώτα την αποστείρωσαν και μετά της έβαλαν λουκέτο! – όταν οι ιδιώτες δεν ανέλαβαν το παιδί που είχε την ατυχία να έχει βιβλιάριο απορίας!

Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 800 γεννήσεις παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες. Από αυτά τα παιδιά, τα 600 με 700 χρειάζεται να χειρουργηθούν.

Δεν αξίζει γι’ αυτά τα παιδιά, για την επιστήμη, για το κύρος του δημόσιου συστήματος υγείας να υπάρχει καρδιοχειρουργικό τμήμα στο «Αγία Σοφία»;

Δεν άξιζε να αναπτυχθεί – αντί να κλείσει – αυτό το κέντρο, ώστε να υποδέχεται περιστατικά και από γειτονικές χώρες; Προς όφελος και της φήμης της χώρας και του νοσοκομείου από πλευράς εσόδων;

Θα ήθελα επίσης να θέσω και ένα ακόμη ερώτημα: Είναι δεοντολογικό να είναι κάποιος συγχρόνως μέλος του Δ.Σ. του «Αγία Σοφία» και του Ωνασείου;

Επίσης, εξ όσων γνωρίζουμε, ο (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) κ. Δ. Κρεμαστινός, καθηγητής καρδιολογίας, συνεχίζει – παρά τα όσα ψελλίζει – να ψηφίζει ό,τι κατεβαίνει στο μυαλό της τρόικας και σερβίρει στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών.

Συμφωνεί και με την προοπτική να μην έχει η χώρα δημόσια καρδιοχειρουργική μονάδα;

Είναι κι’ αυτό γραμμένο στο Μνημόνιο που ψήφισε, αλλά, όπως και οι άλλοι, δεν διάβασε;

Ήταν εντολή της τρόικας να κλείσει η Μονάδα; Προφανώς, όχι!

Επειδή κάτι μου μυρίζει, προτείνω να λυθεί το θέμα ΤΩΡΑ με παρέμβαση του υπουργού.

Αν δεν είναι ικανοί να κρατήσουν ανοιχτή την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα του μεγαλύτερου δημόσιου νοσοκομείου για παιδιά στη χώρα, δεν χρειάζεται άλλος λόγος (αν και υπάρχουν πολλοί) για να μας αδειάσουν τη γωνιά.

Αν δεν επανέλθει το νοσοκομείο στην προτέρα κατάσταση, θα γίνει μεγάλη φασαρία, θα ενημερωθούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης – αν προσέξατε, έχουν αλλάξει στάση και θεωρούν απαράδεκτη την εξουθένωση του ελληνικού λαού – και θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία θα υποχρεώσουν έναν εκ των τριών διαμαρτυρομένων για τις συντεχνίες υπουργό να γράψει κι’ άλλο άρθρο-σεντόνι για να μας εξηγήσει τι συμβαίνει.

Θα του δοθεί έτσι η ευκαιρία να ασχοληθεί με την βασική πηγή των δεινών μας: Τη διαπλοκή.

Προς το παρόν, ενημερώνουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι, με διάφορες γελοίες δικαιολογίες, η παιδοκαρδιοχειρουργική στην χώρα ασκείται μόνο με ιδιωτικούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου