Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Κομάντος στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνει η Τουρκία - Συνεχίζεται η δημιουργία έντασης με αφορμή της κυπριακές γεωτρήσεις


Η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί με σκοπό, όπως διαφαίνεται, μία αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς που θα της επιτρέψει ενδεχομένως να αναστρέψει το σκηνικό που διαμορφώνεται με τις γεωτρήσεις της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τελευταίο κρούσμα της τουρκικής προκλητικότητας ήταν η αποστολή τούρκων κομάντος σε 10 κρίσιμες περιοχές.
Οπως έγραψε η εφημερίδα «Bugun», φιλοκυβερνητικών τάσεων, μετά την κρίση των γεωτρήσεων η Αγκυρα αποφάσισε να στείλει κομάντος των Δυνάμεων Υποβρυχίων Επιθέσεων (SAT) και των Δυνάμεων Υποβρύχιας Αμυνας (SAS) στην Ανατολική Μεσόγειο με φρεγάτες και ελικόπτερα.

Στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται ότι αρχικά καταρτίστηκε ένας χάρτης με 10 περιοχές οι οποίες ορίστηκαν, βάσει της σπουδαιότητάς τους, σε «κόκκινες, κίτρινες και γαλάζιες» και εκπονήθηκε ένα σχέδιο τριών σταδίων με σκοπό να έχει η Αγκυρα ενεργό παρουσία στην περιοχή. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο επιμελητείας, τρία ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και μονάδες των SAT και SAS θα περιπολούν εναλλακτικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρώτη ομάδα θα μεταβεί στην περιοχή και θα παραμείνει ως τις 15 Νοεμβρίου. Η δεύτερη ομάδα θα παραμείνει στην περιοχή από τις 15 Νοεμβρίου ως τις 15 ΜΑϊου 2012 και η τρίτη από τις 15 Μαϊου ως τις 15 Αυγούστου 2012.

Η τακτική αυτή της Αγκυρας λαμβάνει χώρα παρά το γεγονός ότι την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί η Εκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Οπως προκύπτει από το τελευταίο προσχέδιο της έκθεσης, έχει προστεθεί αναφορά στο ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει «κάθε είδους απειλή, πηγή τριβών ή πράξεων που θα έπλητταν τις σχέσεις καλής γειτονίας» σε σχέση με τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της.
Αγγελος Αθανασόπουλος
 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=424436&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου