Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Λαλίστατος κ. Βενιζέλος στο Λουξεμβούργο


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προσέρχονται στη συνάντηση που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, αλλά ο μόνος που έδειξε μια ιδιαίτερη προθυμία να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους είναι ο Έλληνας υπουργός Ε. Βενιζέλος.
Όχι μόνο μίλησε στις κάμερες και στα μικρόφωνα (στα αγγλικά), αλλά οι συνεργάτες του διένειμαν μια γραπτή εκδοχή των σχολίων του, λίγα μόλις λεπτά αφού τα διατύπωσε!
Σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:

«Η Ελλάδα αποφάσισε σε όλα τα απαραίτητα και σκληρά μέτρα, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους θεσμικούς της εταίρους.
Ο νέος προϋπολογισμός είναι φιλόδοξος. Ο σκοπός μας είναι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να παρουσιάσουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους €3.2 δισ για το 2012. Η οικονομική και δημοσιονομική μας προσπάθεια, τα τελευταία δυο χρόνια, είναι ισχυρή και ταχύρυθμη, και τώρα είμαστε επιτέλους έτοιμοι να παρουσιάσουμε αποτέλεσμα.
Το 2009, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν €24 δισ. Φέτος, είναι €2.3 δισ. Του χρόνου αναμένουμε πρωτογενές πλεόνασμα €3.2 δισ.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με δομικές δυσκολίες, αλλά δεν είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης. Είμαστε μια περήφανη χώρα.
Έχουμε την δυναμική και την δυνατότητα να πάμε μπροστά, παρά την βαθιά και συσσωρευτική ύφεση του 12% του ΑΕΠ τα τελευταία τρία χρόνια».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πλησιάζουν στην επίλυση του ζητήματος των απαιτήσεων της Φιλανδίας να ζητάει εγγυήσεις για τα δάνεια των διασώσεων, και έτσι ίσως να αποφευχθεί ένα ακόμη μεγάλο εμπόδιο για την διάσωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, που γνωρίζουν από μέσα τα πράγματα, και που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι, η σημερινή συνάντηση των υπουργών θα προσπαθήσει να προωθήσει ένα πακέτο διάσωσης, με μη ελκυστικούς όρους, έτσι ώστε η Φιλανδία να είναι η μόνη χώρα που θα απαιτήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα.
Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα βάλει εγγυήσεις προκειμένου να εισπράξει χρήματα από την Φιλανδία. Ως αντάλλαγμα, η Φιλανδία θα αποποιηθεί τα τυχόν μελλοντικά έσοδα από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, όπως είναι τα κέρδη που θα βγάλει το EFSF.


Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου