Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η Μέρκελ τινάζει στον αέρα την Σύνοδο Κορυφής



«Δολοφονική» επίθεση σε βάρος της ευρωπαϊκής συνοχής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση της Μέρκελ η οποία ουσιαστικά θέτει εν αμφιβόλω τη σημασία της αυριανής Συνόδου. Η απειλή του ναυαγίου είναι πιο πιθανή από ποτέ τινάζοντας στον αέρα και την ελληνική λύση και είναι σχεδόν απίθανο να ανακοινωθεί το ύψος του κουρέματος την Τετάρτη.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως δεν είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται μεταξύ 50%-60%» ανέφεραν στο Reuters την Τρίτη αξιωματούχοι από τις
Βρυξέλλες. Υπάρχουν σκέψεις να είναι διαφορετικό το ποσοστό για τις τράπεζες και διαφορετικό για τα ομόλογα της ΕΚΤ.
Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές «είναι πολύ δύσκολες, και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου» ανέφερε στο Reuters άλλη πηγή.
Όπως αποκάλυψε, πάντως, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ, το σχέδιο απόφασης της Συνόδου θα περιλαμβάνει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 60%. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής επικαλείται έγγραφο που κυκλοφορεί στη γερμανική Βουλή.
«Η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους εστιάζεται σε “κούρεμα” 50% έως 60%», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στη Ζυρίχη ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία που όμως είναι άγνωστο πότε θα ανακοινωθεί.
Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Π. Κοέλιου: «Χωρίς αυτή τη λύση δεν θα έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη και χώρες όπως η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς θα ενταθεί η ανασφάλεια. Παίζουμε το πεπρωμένο μας σε πολλά μέτωπα [...] Μπορεί να τα κάνουμε όλα σωστά στην Πορτογαλία και αυτό να μην αρκεί».
Βασικό σημείο σύγκρουσης με τη Γερμανία είναι η δυνατότητα συνέχισης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, κυρίως για να στηριχθούν Ισπανία και Ιταλία αλλά φυσικά και η Ελλάδα. Ένα σχέδιο που βγήκε το μεσημέρι και είχε τη στήριξη της Γαλλίας προέβλεπε την αγορά ομολόγων, αλλά μόλις το έμαθε το Βερολίνο έγινε χαμός και ζήτησε την απόσυρση τέτοιας πρότασης. «Αυτή η πρόταση, ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται τώρα, δεν είναι αποδεκτός από την Γερμανία», δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι.
Δυστυχώς για την Ευρώπη φαίνεται να υπάρχει συμφωνία των βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την πρόταση της Μέρκελ που θα ζητά εγκατάλειψη του προγράμματος της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων.
Αλλά, όπως γράφουμε προηγουμένως, δεν είναι μόνο το ελληνικό κούρεμα η αιτία της αναποφασιστικότητας. Είναι και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα που θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και την ευρωπαϊκή συνοχή. Ως αποτέλεσμα αυτών να βρίσκεται στον αέρα η Ελλάδα καθώς κινδυνεύει να χρεοκοπήσει προτού ακόμη προλάβουν να δώσουν λύση οι ξένοι.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία είναι ένα θέμα που καλούνται να λύσουν οι Ευρωπαίοι αν γίνει ποτέ η Σύνοδος, και αυτές ίσως ήταν και η αιτία αναβολής του Εκοφίν. Η ιταλική κυβέρνηση παραπαίει και μπορεί ακόμη και σήμερα να πέσει ο Μπερλουσκόνι, την ίδια ώρα που η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και κοντά σε Μνημόνιο.
Στη Βρετανία δεκάδες Συντηρητικοί βουλευτές πήγαν κόντρα στο κόμμα τους και αποδοκίμασαν τον Ντ. Κάμερον, ενώ σχεδόν το 50% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, θέλει να βγει η χώρα από την ΕΕ.
Όλα αυτά μετατρέπουν σε θρίλερ ακόμη και την υλοποίηση της Συνόδου που υποτίθεται ότι θα έδινε οριστική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Τα πάντα είναι λοιπόν στον αέρα, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και σε περίπτωση που παραταθεί η αβεβαιότητα στην Ευρώπη ή διαλυθούν τα πάντα, τότε είναι πιο κοντά σε πιστωτικό γεγονός, σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία δηλαδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου