Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι απασχολούμενοι είναι λιγότεροι από τον μη ενεργό πληθυσμό

Για πρώτη φορά μετά το 1961 οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από τον μη ενεργό πληθυσμό! Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Αρχή προκαλούν σοκ και προϊδεάζουν για ένα ακόμη πιο ζοφερό εργασιακό μέλλον. 

Μέχρι τον Ιούνιο του 2011, οι απασχολούμενοι ήταν 4.161.125 άτομα και ο μη ενεργός πληθυσμός (δηλαδή οι ηλικιωμένοι άνω των 65 και τα ανήλικα άτομα) ήταν 4.385.584. 

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας, Σάββας Ρομπόλης κάνει λόγο για «ένα κραχ εργασίας που αν δεν ανακοπεί ια οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε κοινωνική κατάρρευση». Ο ίδιος, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η κατάσταση παραπέμπει στη δεκαετία του ’60. Ο γενικός δείκτης ανεργίας βρίσκεται πλέον στο 16,7%, ο δεύτερος μεγαλύτερος της Ευρώπης, ενώ στους νέους 15-24 ετών, το ποσοστό φθάνει το 40%. 

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν πλέον και τη συντήρηση των ανέργων από τις οικογένειές τους, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και το εισόδημα έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα και δεν υπάρχει πια η δυνατότητα παροχής βοήθειας στα μέλη των οικογενείων που είναι στην ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου