Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις - Τέλος στις συλλογικές συμβάσεις

  1. Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και στο ύψος του εφάπαξ, αποφασίστηκαν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον τον Πρωθυπουργό στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα:

    1. Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία: όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές ή όροι συλλογικών συμβάσεων, υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.2. Αναστέλλεται για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, δυνατότητα που αποτελούσε υπουργικό δικαίωμα.
    3. Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.
    4. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.
    5. Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
    6. Προβλέπονται επίσης δραστικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές ορισμένων ελλειμματικών Ταμείων.
    7. Σε ότι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15%, το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011.
    8. Μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.
    9. Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι από 170 ευρώ και άνω.
    10. Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Μείωση κατά 15% επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (αφορά ασφαλισμένους τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).
    11. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών το οποίο συζητείται στη Βουλή. 
    Αντιδράσεις κομμάτων και ΓΣΕΕ

     
    "Η εφεδρεία και οι αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις και απολύσεις που φέρνει, αναστατώνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή", δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος. Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να εξαιρεθούν ρητά από τις ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία οι ανάπηροι και οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών με αναπηρία και έκανε γνωστό ότι η ΝΔ κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών.

    Την ίδια ώρα το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει την πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. "Πρόκειται περί μιας ακόμα αθλιότητας που διαπράττει σε βάρος των εργαζομένων, ολοκληρώνοντας ένα ακόμα ταξικό έγκλημα. Τα μέτρα αυτά είναι προαποφασισμένα και δεν έχουν καμία σχέση με το χρέος και τα ελλείμματα. Πάνε κατευθείαν στην τσέπη της εργοδοσίας", αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ.

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κατεδάφιση είναι πρώτη. Στην ανέγερση είναι όμως παντελώς απούσα", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑ.ΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας τα νομοσχέδια για εφεδρεία και περικοπή επικουρικών συντάξεων.

    "Αν δεν αυξήσουμε το ΑΕΠ, κάθε 6 μήνες θα ψαλιδίζουμε θέσεις εργασίας, θα κόβουμε μισθούς, συντάξεις και οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό βοήθημα", πρόσθεσε.

    Για δύο ακόμα θανάσιμα χτυπήματα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

    "Με τη δυνατότητα που δίνεται να υπογράφονται επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από τον εργοδότη με τα 3/5 των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις οποίες θα προβλέπονται μειώσεις μισθών, λύνονται τα χέρια των επιχειρήσεων να κάνουν ό,τι θέλουν εκβιάζοντας με απολύσεις τους μεμονωμένους εργαζόμενους", αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.


    Έντονη κριτική ασκεί στις αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που είδαν το φως της δημοσιότητας, με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

    «Όχι μόνο "το βαρέλι δεν έχει πάτο", αλλά και η κυβερνητική υποχωρητικότητα δεν έχει τελειωμό» αναφέρει ο κ. Παναγόπουλος και εκτιμά ότι με τις αποφάσεις αυτές, «παραχωρούνται ολοσχερώς όλα όσα ζήτησε η "Τρόικα" για τις Συλλογικές Συμβάσεις και οδηγούν στη δραματική και θλιβερή διαπίστωση ότι στην Ελλάδα καταργείται το εργατικό δίκαιο και το συνταγματικό πλαίσιο που το περιβάλλει, το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, και οι - υπερνομοθετικής ισχύος - Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας».

    «Ας μην «κοπιάζει» άλλο η κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ» συνεχίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και προσθέτει ότι «τέτοιες αποφάσεις βγάζουν τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού».

    «Την ύστατη στιγμή καλώ την κυβέρνηση να μην νομοθετήσει αυτά που η "Τρόικα" επιτάσσει, γιατί έτσι ανοίγει την πόρτα για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου», καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου