Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Σημεία συνέντευξης της Υφυπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στο «Ράδιο 9»

«Να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα; Όχι. Να γίνουμε καλύτεροι, να βελτιωθούμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποδοθούν ευθύνες και αξιολογήσεις από τον Πρωθυπουργό την ώρα που εκείνος θα κρίνει. Πρέπει να το κάνει αλλά εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας»
Για το άρθρο των 3 Υπουργών:
«Οι 3 Υπουργοί οι οποίοι έχουν ευθύνη σε τομείς πολύ βασικούς για την καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη σε βασικά αγαθά, ανέλαβαν μία πρωτοβουλία να γράψουν ένα άρθρο. Πίσω από αυτό είναι μία πολιτική διακήρυξη, είναι μία διακήρυξη εντός ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, επικοινωνούν με την κοινωνία και εκφράζουν μία σαφέστατη πολιτική άποψη εντός των πλαισίων του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε έναν εναγκαλισμό από τον Αντιπρόεδρο τον κο Βενιζέλο, ο οποίος μόνο θετικά είχε να πει για αυτό και από τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου δεν είδαμε να υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια. Είναι μία πρωτοβουλία κατά της ανομίας και έχει και στοιχεία
αυτοκριτικής. Να θυμίσω το άρθρο του Πρωθυπουργού που έχει και αυτό στοιχεία αυτοκριτικής. Γιατί κανείς δεν είναι τέλειος και γιατί σε αυτήν την τόσο δύσκολη στιγμή έχουν γίνει και λάθη και καθυστερήσεις».
Για τα σχολεία:
«Δεν πρέπει να πείτε ότι αποτύχαμε. Από την πρώτη στιγμή κοιτάξαμε να συμμαζέψουμε και να νοικοκυρέψουμε το δημόσιο σχολείο και εδώ είναι η μάχη. Μέσα στην κρίση κάναμε 961 νέα πιλοτικά σχολεία».
Για τα βιβλία:
«Έχει ζητήσει και η κα Διαμαντοπούλου συγγνώμη, έχουμε δώσει εξηγήσεις και θα υπάρξουν και περαιτέρω ενέργειες. Υπάρχει μία μάχη, όσο το δυνατόν να καλυφθεί αυτό το πρόβλημα».
Αν θα βγουν σε εφεδρεία δάσκαλοι και καθηγητές το καλοκαίρι του 2012:
«Σε εφεδρεία δάσκαλοι και καθηγητές είναι μία γενίκευση. Εδώ θα πρέπει να προστατεύσουμε τη δυνατότητα οι τάξεις και τα σχολεία να λειτουργούν κανονικά. Είναι μία ανάγνωση του νόμου. Το πώς θα εφαρμοστεί ο Νόμος και πώς θα κάνουμε τέτοια αναδιοργάνωση των σχολείων ώστε να μην μένουν αναξιοποίητοι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί στη Δευτεροβάθμια που έχουν από 0-3 ώρες διδασκαλίας. Δάσκαλοι και καθηγητές χρειάζονται στα σχολεία και η μάχη αυτή τη στιγμή είναι να μην είναι στην εφεδρεία. Επειδή αργήσαμε, είμαστε αναγκασμένοι να εισάγουμε το οριζόντιο μέτρο της εφεδρείας το οποίο χτυπάει και τα υπουργεία, χτυπάει και τις ΔΕΚΟ. Αυτό το κάνουμε αυτή τη στιγμή με το πιστόλι στο κρόταφο διότι δεν μπορέσαμε, κακώς, και να καταργήσουμε και να συγχωνεύσουμε με χειρουργικές επεμβάσεις τομείς του δημοσίου, οι οποίοι δεν ήταν χρήσιμοι στον πολίτη. Θα γίνει μια προσπάθεια ό, τι είναι να γίνει, να γίνει προς όφελος του σχολείου και του μαθητή. Να μην καταργήσουμε, να μη συγχωνεύσουμε, να μη θέσουμε σε εφεδρεία σημαντικά κομμάτια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που είναι εις όφελος των μαθητών του δημόσιου σχολείου».
Για τα ΤΕΙ της Αθήνας:
«Υπάρχει μία μεγάλη κριτική διαμαρτυρία που φτάνει ως την απειλή και το κλείσιμο του ΤΕΙ της Αθήνας. Υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται και έχει την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων. Ας το σεβαστούμε αυτό. Έχει γίνει προσπάθεια να κατανεμηθούν πόροι για θέσεις, αναλόγως των αναγκών που μας έχουν σταλεί από τα Πανεπιστήμια. Δεν χρειάζεται να κλείσουν όπως δεν κλείνουν πάρα πολλά άλλα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια. Χρειάζεται να γίνει μία πάρα πολύ σωστή και ορθολογική λειτουργία τους, χρειάζεται να μαζευτούν σπατάλες του παρελθόντος. Είναι ώρα να δούμε μία σοβαρή ανακατανομή μέσα στα ίδια τα ιδρύματα».
Αν φοβάται διαρροές Βουλευτών στην ψηφοφορία της Πέμπτης:
«Εκφράζω τη λύπη μου για τέτοιου είδους δηλώσεις στα ΜΜΕ Το τι κάνει ο καθένας από εμάς με τη συνείδησή του ήσυχη, για να βελτιωθεί το άρθρο 37, για να δώσουμε μάχη για το πώς θα κάνουμε καλύτερα τις αναδιοργανώσεις που κάνουμε, είναι μία μάχη που πρέπει να δίνουμε μέσα, όχι να τη δίνουμε στα Μέσα (ΜΜΕ)».
Αν συζητά τις πολιτικές τις σκέψεις με τους οικείους της:
«Τα συζητάω καθημερινά και με τα παιδιά μου και με το σύζυγό μου. Η καλόπιστη κριτική προς εμάς που έχουμε πολύ μεγάλο ζόρι και πολύ μεγάλες ευθύνες, μας βοηθάει. Υπάρχει η κριτική, υπάρχει και η προσωπική σκέψη της οικογένειας που λέει ‘’γιατί μπλέκεσαι εσύ σε αυτό τώρα;’’».
Για την ψηφοφορία του άρθρου 37:
«Θα είμαι στις επάλξεις και τα χαρακώματα μέχρι να σωθεί η πατρίδα. Η ΕΓΣΣΕ ως θεσμός δεν μπορεί να καταργηθεί, δεν μπορεί να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο και τις γενιές των παιδιών μας να βοηθήσουμε, αν δεν έχουμε ένα μίνιμουμ. Αυτό είναι το μίνιμουμ.
Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η χώρα κινδυνεύει. Πρέπει να πάμε σε μία άλλη πολιτική και πρέπει να πάμε γρήγορα. Είναι δυνατόν να μη ψηφίσει κάποιος, όταν υπάρχουν τέτοιες δραματικές συνθήκες και εξελίξεις και όταν η χώρα μας είναι στο μάτι του κυκλώνα, ο οποίος απειλεί να καταπιεί όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου