Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Από 90 λεπτά, έως 1 ευρώ, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης


Από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ παραμένουν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς και των καταναλωτών λόγω της απεργίας των τελωνειακών και των ρυθμίσεων που τέθηκαν εφέτος σε εφαρμογή για τη φορολογία και τη διανομή του πετρελαίου.
Οι τιμές για παραγγελίες χονδρικής (πάνω από 1000 λίτρα) στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται σήμερα στα 91 - 93 λεπτά το λίτρο, ενώ για μικρότερες παραγγελίες και σε απομακρυσμένες περιοχές οι τιμές κλιμακώνονται μέχρι 1 ευρώ.
Συγκεκριμένα, μέχρι 1 ευρώ φθάνουν οι ανώτερες τιμές στην Άρτα, 97 λεπτά στην Πρέβεζα, τα Χανιά και τα Δωδεκάνησα, 96 στη Σάμο και το Ηράκλειο. Στον αντίποδα τα φθηνότερα πρατήρια είναι στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα (89,8 λεπτά), Κιλκίς (90 λεπτά), Ανατολική Αττική (90,9 λεπτά). Στους περισσότερους νομούς δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη τιμές για τη θέρμανση καθώς η απεργία των τελωνειακών εμπόδισε τον εφοδιασμό της αγοράς από το προηγούμενο Σάββατο οπότε ξεκίνησε, τυπικά, η περίοδος θέρμανσης. Από σήμερα οι εκτελωνισμοί γίνονται κανονικά.
Η τιμή του πετρελαίου είναι κατά 30 λεπτά περίπου ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι (η τιμή εκκίνησης το 2010 ήταν 65 - 70 λεπτά το λίτρο) εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο πέρυσι στα 60 ευρώ εφέτος.
Προβληματισμό στην αγορά προκαλεί και η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει από εφέτος να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης στους καυστήρες θέρμανσης. Πέρα από την επιβάρυνση των επιχειρήσεων, καθώς η τιμή του ντίζελ κίνησης (μέσος όρος) διαμορφώνεται στο 1,48 ευρώ το λίτρο, δημιουργείται σύγχυση στις περιπτώσεις όπου, στο ίδιο κτίριο με κεντρική θέρμανση, συστεγάζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν δηλώσεις δυο φορές το χρόνο στην Εφορία για να πληρώνουν τον επιπλέον φόρο και τα στοιχεία θα διασταυρώνονται με τις καταστάσεις κοινοχρήστων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου