Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πάμε σε έλλειμμα πάνω από 9%;


Έρχεται νέο σοκ; Θα το ξέρουμε σε λίγες ώρες, όταν βγει η δήλωση της τρόικας για την ελληνική οικονομία. Διότι οι πληροφορίες που βγαίνουν εσχάτως είναι ότι, εκτός από τις αυστηρές συστάσεις που θα γίνονται, θα υπάρχει πρόβλεψη για έλλειμμα ίσως και πάνω από 9%!
Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία τότε θα έχουμε νέα μαύρη τρύπα η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα αφού ο προϋπολογισμός του 2011 δε θα βγαίνει.

Επίσης, εκτιμάται ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για ύφεση το 2012, όχι στο 2,5% αλλά στο 3% ή και παραπάνω. Να θυμίσουμε ότι πριν το καλοκαίρι η κυβέρνηση μας έλεγε ότι θα έχουμε και θετικό πρόσημο, δηλαδή ανάπτυξη.
Στη δήλωση της τρόικας θα γίνεται αναφορά για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το 2013-2014, ήτοι νέο γύρο απολύσεων, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μείωση της κατώτατης αμοιβής, και το βασικότερο: Μείωση της επιχορήγησης του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επομένως κατάρρευση αυτών.
Βέβαια, αυτά που συμφωνήθηκαν με την τρόικα πρέπει να ψηφιστούν και από τη Βουλή. Θα περάσουν όλα αυτά; Ο Βενιζέλος από την εκπομπή του Πρετεντέρη χθες έθεσε και πάλι εκβιαστικό δίλημμα. Ή θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο ή δε θα πάρουμε την 6η δόση. Ανάλογος εκβιασμός δηλαδή με αυτόν που έγινε το καλοκαίρι με το Μεσοπρόθεσμο. Ο κ. αντιπρόεδρος προανήγγειλε μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλαγή στη φορολογία των ακινήτων, νέο φορολογικό σύστημα. Όλα αυτά φυσικά δεν είναι για καλό αλλά στόχος είναι η είσπραξη επιπλέον φόρων από τα γνωστά υποζύγια.
Όσο για τη φοροδιαφυγή ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε και πάλι τα ευχολόγια περί πατάξής της, αλλά πέραν κάποιων ονομάτων που δεν πλήρωσαν φόρους, ουσιαστική δουλειά δεν έχει γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου