Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η ψήφιση του άρθρου 37...



Του Σταυρου Λυγερου
Το έργο παίζεται κάθε φορά που η Βουλή καλείται να εγκρίνει μια νέα δέσμη επώδυνων μέτρων. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών εκβιάζουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι εάν δεν ψηφίσουν, θα ανατραπεί η κυβέρνηση, η δόση δεν θα καταβληθεί, η χώρα θα χρεοκοπήσει και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Μέχρι τώρα, ο εκβιασμός λειτούργησε, αν και σε κάθε στροφή κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πετάγονταν έξω από το τρένο.Αυτή τη φορά, το ερώτημα αφορά κυρίως την ψήφιση του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο...
προβλέπει την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Αυτό το άρθρο συγκεντρώνει τη εντονότερη κριτική και έχει τις περισσότερες πιθανότητες να καταψηφιστεί.

Τον χορό πρώτη έσυρε η Λούκα Κατσέλη, η οποία, όταν ήταν υπουργός Απασχόλησης, είχε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα γι' αυτό το ζήτημα. Με το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου επιχειρείται η ανατροπή του συμβιβασμού που είχε επιτευχθεί τότε. Η πρώην υπουργός έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει και φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει στην άρνησή της όποιες πιέσεις κι αν δεχτεί.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι στον ίδιο δρόμο φαίνεται να έχουν εισέλθει και άλλοι πράσινοι βουλευτές. Τους διευκολύνει το γεγονός ότι δεν θα καταψηφίσουν δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, οπότε θα τους κατηγορούσαν ότι τορπιλίζουν την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος. Τους διευκολύνει, επίσης, το γεγονός ότι η τρόικα δεν έχει θέσει το ζήτημα αυτό ως όρο για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Ο επικεφαλής της τρόικας και εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς, μάλιστα, ήταν σαφής ως προς αυτό στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τετάρτη στην «Κ».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ η τρόικα εμφανίζεται δημοσίως ελαστική, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει επιλέξει να πολώσει τα πράγματα, συνδέοντας την ψήφιση και του άρθρου 37 με την καταβολή της 6ης δόσης. Η ανελαστική στάση του έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα στην κοινοβουλευτική ομάδα και συσχετίζεται με το γάντι που πέταξε προ ημερών στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζουμε ότι όταν δέχθηκε οξύτατη κριτική από συντρόφους του βουλευτές, είχε απαντήσει με την εξής πρόκληση: «Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο για να νομοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα, ρίξτε την».

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει, βεβαίως, να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο ως έχει και γι' αυτό η Ρεγγίνα Βάρτζελη έχει επιδοθεί σ' ένα μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με σκοπό να κάμψει αντιρρήσεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, σύμφωνα με συνεργάτη του, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θέλει να παίξει τα πολιτικά ρέστα του στο άρθρο 37. Πρώτον, επειδή γενικά δεν θέλει εκλογές. Δεύτερον, επειδή δικαιολογημένα θεωρεί πως θα ήταν καταστροφικό από πολιτικής απόψεως να στήσει κάλπες με επιχείρημα ότι απορρίφθηκε η κατάργηση του κατώτατου μισθού.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, όμως, πρωταγωνιστής είναι ο αντιπρόεδρος. Πολώνοντας το κλίμα, εγκλωβίζει και τον πρωθυπουργό. Το ερώτημα που πλανάται αφορά τις βαθύτερες πολιτικές προθέσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ορισμένοι βουλευτές θεωρούν ότι η ανελαστική τακτική του είναι μπλόφα για να επιτύχει την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου ως έχει. Κάποιοι άλλοι, όμως, ισχυρίζονται ότι δεν μπλοφάρει. Εάν κερδίσει την ψηφοφορία πάει καλά. Εάν τη χάσει, θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, επειδή έχει συνειδητοποιήσει ότι τελειώνει πολιτικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, βεβαίως, η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα επιβιώσει.

Προφανώς, μόνο το γεγονότα θα δείξουν τι από τα δύο αυτά ισχύει. Η εικόνα, πάντως, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ας σημειωθεί ότι εάν το πολυνομοσχέδιο δεν περάσει απ' αυτή την επιτροπή δεν μπορεί να πάει στην ολομέλεια.

Ο συσχετισμός στην επιτροπή είναι και αριθμητικά και πολιτικά οριακός. Αριθμητικά, επειδή οι πράσινοι βουλευτές είναι 26 στους 50. Πολιτικά, επειδή μεταξύ των 26 είναι η Λούκα Κατσέλη, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 37, και βουλευτές που έχουν εκφράσει έντονες διαφωνίες. Είναι, επίσης, και η πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου η οποία συνεχώς κλιμακώνει την κριτική της προς την κυβερνητική πολιτική και είναι άγνωστο ποια στάση θα τηρήσει. Μια παρηγοριά του Βαγγέλη Βενιζέλου είναι ότι εάν η έκβαση κρίνεται από μία ψήφο, ίσως τη σανίδα σωτηρίας προσφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ακόμα κι αν το πολυνομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει μια πύρρειο νίκη. Δεν είναι μόνο το απεργιακό κύμα που δημιουργεί μια εικόνα αποδιαρθρωμένης Πολιτείας. Είναι και το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Σ' αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση Παπανδρέου δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να κυβερνήσει.

Από:  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου