Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τι ρόλο παίζει η Standard & Poor’s στη σημερινή Αμερική;


Του  Robert Reich, καθηγητή στο  University of California at Berkeley
Αν νομίζετε ότι οι πιέσεις για δραστική μείωση του αμερικανικού ελλείμματος προέρχονται από τους συντηρητικούς πολιτικούς και μόνο, κάνετε λάθος.
Η μεγαλύτερη πίεση ασκείται από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι της Αμερικής (Moody’s, Fitch, και Standard & Poor’s) έχουν προειδοποιήσει πως θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας , αν δεν επέλθει σύντομα μια συμφωνία επί του ορίου δανεισμού. Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ένας που δανείζεται και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, είναι μοιραίο πως θα κριθεί αρνητικά.

Η Standard & Poor’s όμως, πάει ένα βήμα παραπέρα. Έχει προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει σε υποβάθμιση, ακόμη και αν συμφωνήσουν τα δυο κόμματα για το θέμα της οροφής δανεισμού των ΗΠΑ.
Ο οίκος επιμένει πως η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα αξιόπιστο δικομματικό σχέδιο μείωσης του κρατικού ελλείμματος κατά $4 τρισεκατομμύρια. Κάτι που κανένας άλλος δεν ζητάει.
Αν προχωρήσει σε υποβάθμιση η Standard & Poor’s, τότε μάλλον θα ακολουθήσουν και οι άλλοι δυο οίκοι.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Οι Αμερικανοί πολίτες θα πληρώνουν περισσότερους τόκους  για τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια, για τα καταναλωτικά δάνεια, για τις πιστωτικές τους κάρτες, και για κάθε σεντ που θα δανείζονται. Ακόμη και τα ομόλογα, που κάποιοι θεωρούν ασφαλή, θα αξίζουν λιγότερο.
Με άλλα λόγια, η Standard & Poor’s απειλεί πως θα μας βάλει να πληρώνουμε περισσότερα, αν το έλλειμμα δεν μειωθεί κατά $4 τρισ, ακόμη κι αν επέλθει πολιτική συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.
Με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν το κογκρέσο, η οποιαδήποτε απόπειρα μείωσης του ελλείμματος κατά ένα τόσο μεγάλο ποσό, απλά θα βλάψει τη κοινωνική ασφάλιση. Θα θιγούν οι τομείς της δημόσιας υγείας, της παιδείας, των υποτροφιών, των επιδοτήσεων, της συντήρησης των δρόμων, των γεφυρών, και γενικά όλων εκείνων στα οποία βασίζονται η μεσαία τάξη και οι μη προνομιούχοι.
Οι Ρεπουμπλικάνοι λοιπόν, δεν είναι οι μόνοι που εκβιάζουν. Και στο φινάλε, ποια είναι η Standard & Poor’s που θα υπαγορεύσει στην Αμερική τι πρέπει να κάνει για να κρατήσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση ανέπαφη;
Ο συγκεκριμένος οίκος δεν διακρίθηκε σε τίποτα, πριν από την οικονομική κατάρρευση της Wall Street το 2007. Μέχρι και το τέλος, αξιολογούσε με ΑΑΑ μερικά από τα πλέον επικίνδυνα τοξικά πακέτα της Wall Street.
Η Standard & Poor’s (μαζί με τις Moody’s και Fitch) φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την οικονομική κρίση. Αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, και αν προειδοποιούσαν τους επενδυτές για τα ρίσκα που έπαιρνε η Wall Street, τότε οι φούσκες στα στεγαστικά δάνεια δεν θα μεγάλωναν τόσο πολύ, και το σκάσιμό τους δεν θα παρέσυρε την οικονομία της χώρας.
Αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, δεν θα χρειάζονταν οι φορολογούμενοι να διασώσουν την Wall Street. Εκατομμύρια Αμερικανοί θα είχαν σήμερα εργασία, αντί να είναι άνεργοι. Η κυβέρνηση δεν θα χρειάζονταν να πληρώσει δισεκατομμύρια σε πακέτα τόνωσης της οικονομίας. Και τα φορολογικά έσοδα του κράτους θα ήταν πολύ περισσότερα, αν τα άτομα και οι επιχειρήσεις τα πήγαιναν καλύτερα απ ότι τα πάνε σήμερα εξαιτίας της κρίσης.
Με άλλα λόγια, αν η Standard & Poor’s έκανε σωστά τη δουλειά της, το σημερινό έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα ήταν σημαντικά μικρότερο.
Και εν πάση περιπτώσει, που ήταν η Standard & Poor’s (και οι δυο άλλοι οίκοι) στη διάρκεια της θητείας του George W. Bush, που κληρονόμησε πλεόνασμα και το μετέτρεψε σε έλλειμμα;
Οι οίκοι δεν έφεραν καμία αντίρρηση στις τεράστιες περικοπές φόρων των πλουσίων από πλευράς του Bush. Ούτε αντέδρασαν με την απόφασή του να προχωρήσει σε δυο δαπανηρούς πολέμους. Αν δεν μειώνονταν τόσο πολύ οι φόροι, αν δεν υπήρχαν οι ασύστολες δαπάνες του Bush, και αν δεν χρειάζονταν τόσα χρήματα για να σωθεί η Wall Street, τότε το σημερινό έλλειμμα θα ήταν πολύ μικρό.
Αν η Standard & Poor’s λειτουργούσε σωστά στη περίοδο 2000-2008, δεν θα υπήρχε κρίση ελλείμματος σήμερα, και ούτε θα απειλούσε τη χώρα με πιστοληπτική υποβάθμιση αν δεν μπορέσει να περικόψει δαπάνες ύψους $4 τρισ.
Γιατί λοιπόν αποφάσισε τώρα η Standard & Poor’s να επιτεθεί; Αφού επί τόσα χρόνια έκανε τα στραβά μάτια στις υπερβολές του Bush και στα επικίνδυνα προϊόντα της Wall Street, τα οποία δημιούργησαν το πρόβλημα που ζούμε σήμερα;
Μήπως η απάντηση έχει σχέση με το ότι η Wall Street είναι που πληρώνει την Standard & Poor’s;



S.A.-Truth Out

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου