Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ο Βενιζέλος κατάλαβε (επιτέλους) ότι το rollover δεν θα μας σώσει


Αυτό που γράφαμε πριν μερικές ημέρες, δηλαδή ότι το γαλλικό σχέδιο για rollover με επιτόκιο ακόμη και 8% δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα, το αντιλήφθηκαν και κάποιοι εντός της κυβέρνησης. Μετά τις απανωτές σφαλιάρες από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης στο οικονομικό επιτελείο κατάλαβαν ότι η σωτηρία βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά. Διότι με επιτόκιο 8% που ήθελαν να δώσουν στους ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων, απλά μετέθεταν τον πρόβλημα 30 χρόνια μετά αλλά με πολύ μεγαλύτερο βάρος για τη χώρα και τις μελλοντικές γενιές.
Άρχισαν λοιπόν οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών ότι η  Ελλάδα δε θα δεχθεί το γαλλικό σχέδιο διότι πρέπει να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Η ουσία είναι ότι ο κ. Βενιζέλος κατάλαβε ότι με ληστρικά επιτόκια που συζητούν στο Παρίσι και το Βερολίνο εδώ στην Ελλάδα θα τους πάρουν με τις πέτρες.
Έτσι, το γαλλικό σχέδιο πάει για… φούντο εν τη γενέσει του. Το θέμα είναι ότι ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Γιουρογκρούπ που υποτίθεται ότι θα έδινε οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ουσιαστικά δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται για ακόμη μια φορά ανίκανοι να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και αδυνατούν να δώσουν λύση, όχι στο ελληνικό αλλά στο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Την ώρα που η κρίση χρέους έχει «μολύνει» Ιρλανδία, Πορτογαλία και ετοιμάζεται ο «ιός» να φτάσει στην Ισπανία, την Ιταλία ίσως και το Βέλγιο η Ευρώπη ετοιμάζεται για αυτοχειριασμό.
Το Γιουρογκρούπ πολύ δύσκολα θα δώσει κάτι νέο στο οικονομικό πρόβλημα όλης της Γηραιάς Ηπείρου και θα μεταθέσει τη συζήτηση για τον Σεπτέμβριο. Ως τότε μπορεί να έχει «σκάσει» και καμιά άλλη οικονομία διότι ως γνωστόν οι κερδοσκόποι δεν πάνε διακοπές.
Όσο για την αυριανή συνάντηση, απλά θα επιβεβαιωθεί η μετάθεση των συνομιλιών για τη νέα οικονομική βοήθεια και θα εκδοθεί κάποιο ανακοινωθέν – ευχολόγιο. Και η Ελλάδα θα βράζει όλο τον Αύγουστο και δεν θα είναι από καύσωνα.
Όσο για την κυβέρνηση, με τα σενάρια για αναζήτηση λύσης από Σεπτέμβρη και βλέπουμε, δε θα τη χάλαγε να πάει σε εκλογές. Άλλωστε, για πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές, καλύτερα είναι να κάθονται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά να υπογράψουν νέα δανειακή σύμβαση με αμφίβολους όρους και κατευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου