Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η πρώτη «επιλεκτική χρεοκοπία» ήρθε από την Moody’s

H πρώτη υποβάθμιση στην βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την χώρα μας αμέσως μετά την συμφωνία για το νέο πακέτο στις Βρυξέλλες ήρθε από τον οίκο Moody’s.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε την χώρα μας στην βαθμίδα CA, μια σκάλα πριν την χρεοκοπία C, από την βαθμίδα CAA1, με εξελισσόμενες προοπτικές.
Ο Moody’s αναφέρει ότι το...
πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα και η ανταλλαγή ομολόγων με την συμμετοχή ιδιωτών αυξάνει την πιθανότητα η χώρα μας να σταθεροποιήσει και να μειώσει το χρέος της.
Επίσης, δηλώνει ότι στηρίζει το πακέτο για την Ελλάδα προκειμένου να επωφεληθούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης σε ότι αφορά τον περιορισμό του βραχυπρόθεσμου κινδύνου μετάδοσης της κρίσης.
Σύμφωνα με τον οίκο η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις φερεγγυότητας και πολύ σημαντικό ρίσκο για την ολοκλήρωση των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η υποβάθμιση αυτή από τον Moody’s κατά τρεις βαθμίδες στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας ήταν αναμενόμενη και αναμένεται να την ακολουθήσουν τόσο η Fitch όσο και η S&P, όπως έχουν ήδη προαναγγείλει .
Η ΕΕ με τις εγγυήσεις που έχει προσφέρει με την τελευταία της απόφαση για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, ύψους 35 δις. ευρώ, λύνει τα χέρια στην ΕΚΤ που αναμένεται να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις και σε αυτή την βαθμίδα. Αυτό σε συνδιασμό με τα 20 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το συνολικό πακέτο ύψους 109 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, θωρακίζουν το τραπεζικό σύστημα, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι οίκοι αξιολόγησης που κρίνουν σε γενικές γραμμές θετικά την συμφωνία για την Ελλάδα, αναμένεται επίσης να αναβαθμίσουν την Ελληνική αξιολόγηση όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου