Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Marcuard: Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας στοχεύει δυναμικά… προς την λάθος κατεύθυνση !!!


Για μία πρωτοφανή απόφαση μιλούν οι αναλυτές της Marcuard στο σημερινό τους report αναλύοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, θεωρώντας ότι οι επενδυτές του δημοσίου τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τους ιδιώτες επενδυτές και ότι  το σχέδιο στοχεύει δυναμικά… προς τη λάθος κατεύθυνση.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, το σημαντικότερο στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης δεν είναι...
η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά  ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίζει η ΕΚΤ: σα να μη συμβαίνει.

Οι αναλυτές της Marcuard θεωρούν ότι το νέο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δε θα βοηθήσει τις τραπεζικές μετοχές για διάφορους λόγους:

Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αφορούν κατά κύριο λόγο την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, η Ιρλανδία αντιμετωπίζει πρόβλημα κανονισμών, ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται αντιμέτωπες με όλο και μειούμενη ανταγωνιστικότητα. Συνεπώς, η ελληνική λύση από την ΕΕ είναι σημαντική, αλλά ανεπαρκής, σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν χαθεί 750 – 850 δισ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων λόγω των κακών επενδύσεων στο real estate της Ιρλανδίας και της Ισπανία, λόγω της έλλειψης ανάπτυξης στην Ιταλία, των υπέρογκων δημόσιων δαπανών στην Ελλάδα κ.ά. Όπως τονίζει η Marcuard εκτός και αν τυπωθεί φρέσκο χρήμα από την ΕΚΤ, οι αγορές δεν έχουν λάβει μία πειστική απάντηση για το πώς θα επιστρέψουν αυτά τα χρήματα. Όσο δεν απαντάται αυτό το ερώτημα, οποιαδήποτε επένδυση σε τραπεζικές μετοχές – πλην της βραχυπρόθεσμης – είναι ριψοκίνδυνη.

Η μόνες αγορές που δείχνουν κάποια πρόοδο στο τομέα των τραπεζών είναι η ιαπωνική και η αμερικανική. Η μεν πρώτη λόγω της θέληση της ιαπωνικής κυβέρνησης να συνδράμει την TEPCO, η δε αμερικανική λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων που έχει αρχίσει να επιφέρει μία ισορροπία και επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά.

Η Marcuard επισημαίνει παράλληλα, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 ήταν μία «δύσκολη» περίοδος για τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν χαμηλές αποδόσεις και στην Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ΕΕ ήταν εμφανείς οι ανησυχίες για την κρίση χρέους, ενώ στις ΗΠΑ οι τράπεζες συνεχίζουν να «παλεύουν» με τα στεγαστικά δάνεια.

Στην Ιαπωνία, από την άλλη, μεγάλη αστάθεια έχει προκαλέσει η πυρηνική κρίση, καθώς και οι ανησυχίες για το αν η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, TEPCO, θα καταφέρει να επιβιώσει.

Στην Κίνα, οι μετοχές των τραπεζών διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά P/E εν μέσω ανησυχιών για τα μελλοντικές επισφάλειες και, φυσικά, λόγω των κυβερνητικών πιέσεων να μετριάσουν τη συνολική πιστωτική τους επέκταση.
Τέλος, στη Μεγάλη Βρετανία, η αυξημένη πιθανότητα διπλής ύφεσης πιέζει, όπως είναι φυσικό, τις τραπεζικές μετοχές.

Εν πολλοίς, από τις αρχές της χρονιάς, οι τράπεζες έχουν επιβαρυνθεί λόγω μίας σειράς μακροοικονομικών στοιχείων, οπότε και το ερώτημα που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι αν η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη θα αλλάξει κάτι.

(www.bankingnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου