Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Υπουργείο Παιδείας «Αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν» για τους Σχολικούς Συμβούλους

 
Υπουργείο Παιδείας
«Αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν»
για τους Σχολικούς Συμβούλους

Για μια ακόμα φορά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκαλεί τη νοημοσύνη μας με την απόφασή της να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία: «α) Όσοι υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι με δήλωσή τους τοποθετηθούν σε θέσεις Δ/ντών Σχολικών Μονάδων, θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις αυτές για 4 χρόνια και θα αποκλείονται από τις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής Σχολικών Συμβούλων. β) Όσοι υποψήφιοι Σχ. Σύμβουλοι υπέβαλαν δήλωση προτίμησης για Δ/ντές Σχολείων,
μπορούν να την ανακαλέσουν!!! γ) Οι υποψήφιοι Σχ. Σύμβουλοι και για θέσεις Δ/ντών Σχολικών Μονάδων, που δεν θα κάνουν δήλωση τοποθέτησης προκειμένου  να λάβουν μέρος στις διαδικασίες επιλογής Σχολικών Συμβούλων, παραμένουν στους Πίνακες Δ/ντών Σχολικών Μονάδων!!!».
Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του. Αφού αγνόησαν τις προθεσμίες του νόμου 3848/2010 που οι ίδιοι ψήφισαν, με καθυστέρηση 3 μηνών, το Μάρτιο έγινε η προκήρυξη για την επιλογή των Σχολικών Συμβούλων. Οι μήνες περνούσαν χωρίς να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες (αποτίμηση συγγραφικού έργου, υπολογισμός σταθερών μορίων κ.λ.π.).
Στο τέλος Μαΐου άφησαν στη μέση τη διαδικασία επιλογής των Σχολικών Συμβούλων και άρχισαν άρον-άρον τις επιλογές Δ/ντών Σχολικών Μονάδων. Με σφιχτές διαδικασίες, κατακαλόκαιρο, μέσα στις διακοπές, ταλαιπωρούν τους συναδέλφους ακόμα και Σάββατο απόγευμα για συνεντεύξεις, λες και δεν γνώριζαν πότε λήγει η θητεία των Σχολικών Συμβούλων και των Δ/ντών Σχολικών Μονάδων.
Το προθύστερο σχήμα που εφαρμόστηκε δημιούργησε τραγελαφικές καταστάσεις. Αρκετοί Σχολικοί Σύμβουλοι δήλωσαν συμμετοχή στις διαδικασίες επιλογής Δ/ντών σχολείων, όπως είχαν το δικαίωμα να  κάνουν και μετά δόθηκε παράταση της θητείας τους. Η πλειονότητα των Σχολικών Συμβούλων ήταν ψηλά στον πίνακα με τα σταθερά μόρια, άρα είχαν αρκετές πιθανότητες να επιλεγούν ως Δ/ντές Σχολικών Μονάδων. Θα έχουμε δηλαδή Σχολικούς Συμβούλους με παράταση της θητείας τους, που συγχρόνως θα έχουν επιλεγεί σε θέσεις Δ/ντών Σχολικών μονάδων και θα διεκδικούν και θέσεις Σχολικών Συμβούλων για την επόμενη τετραετία. Και όλα αυτά επειδή  δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Στο άρθρο 24 παρ. 4 του νόμου 3848/2010 αναφέρεται: "Η τοποθέτηση γίνεται με την εξής σειρά. Προηγείται η τοποθέτηση Σχολικών Συμβούλων, ακολουθεί η τοποθέτηση Δ/ντών Εκπ/σης κ.λ.π.". Επίσης στο ίδιο άρθρο παρ. 13 αναφέρεται: "Οι τοποθετούμενοι σε θέσεις Δ/ντών Σχολικών Μονάδων διατηρούν τη σειρά εγγραφής τους στους Πίνακες Σχολικών Συμβούλων Δ/ντών Εκπ/σης και Προϊσταμένων Γραφείων Εκπ/σης". Μήπως δεν γνώριζαν οι κύριοι του Υπουργείου τι ψήφιζαν ή έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους;
Σήμερα έρχονται εκ των υστέρων να νομοθετήσουν πράγματα πρωτοφανή που θυμίζουν άλλες εποχές: Υποχρεωτική παραμονή στη θέση Δ/ντή Σχολικής Μονάδας ή αποκλεισμός από τη διαδικασία επιλογής Σχολικών Συμβούλων, παραμονή στον Πίνακα υποψηφίων Δ/ντών Σχολικών Συμβούλων χωρίς δήλωση προτίμησης.
Το λάθος δεν διορθώνεται με άλλο λάθος.
Η λύση είναι απλή και μοναδική. Να ολοκληρωθούν οι επιλογές των Σχολικών Συμβούλων και έπειτα να τοποθετηθούν οι Δ/ντές Σχολικών Μονάδων.
Κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης εκ των υστέρων της αυθαιρεσίας με τη μέθοδο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» θα  πέσει στο κενό. Θα υπερασπιστούμε την νομιμότητα, την αξιοπρέπεια, το δίκαιο και το δικαίωμα στην επιλογή των συναδέλφων.
Λάρισα, 22/07/2011
Για τη ΔΑΚΕ Καθηγητών Ν.Λάρισας

Ο Πρόεδρος

Κοντσιώτης Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου