Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η… Μεγάλη Παρασκευή της Ελλάδας

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι πολιτικοί αδυνατούν να βρουν λύσεις για την κρίση χρέους και τις αγορές να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Η Moody’s χαρακτήρισε «σκουπίδια» τα ιρλανδικά ομόλογα δείχνοντας τις διαθέσεις των οίκων αξιολόγησης σε μια στιγμή που όλοι επιτίθενται εναντίον τους.

Τα χρηματιστήρια βουλιάζουν, το ευρώ καταρρέει, οι κερδοσκόποι τρίβουν τα χέρια τους και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε την πιο απλή απόφαση. Ακόμη και μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν αν πρέπει να γίνει Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευή. Τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι για την Ελλάδα είναι πολλά, άλλωστε ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για 36 διαφορετικά. Ακόμη και η χρεοκοπία είναι ένα ενδεχόμενο.
Την Τρίτη ο γνωστός τραπεζίτης, Γ. Άκερμαν κατέθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. «Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και το μόνο που θα μπορούσε να τη σώσει από αυτήν είναι η επαναγορά ενός σημαντικού μέρους του χρέους της υπό ευνοϊκές συνθήκες». Αυτό αναφέρεται σε απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών IIF, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.
Ο κ. Άκερμαν τόνισε ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν χάσει το 15%-50% της αξίας τους και θα μπορούσαν στις τρέχουσες τιμές να αγοραστούν ώστε να μειώσει η Ελλάδα το χρέος της και να ανασάνει.
Τα μάτια όλων, λοιπόν, θα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες την Παρασκευή σε περίπτωση που γίνει η σύνοδος κορυφής. Αν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών συμφωνήσουν, και δώσουν λύσεις τότε η Ελλάδα και οι άλλες χρεωμένες χώρες θα κάνουν καλό καλοκαίρι. Αν όχι η χρεοκοπία είναι σίγουρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου