Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Τουρκική εταιρεία σκοπεύει να αγοράσει ελληνικά νησιά


Επιμέλεια: Ελεονώρα Σταμάτη
Τουρκική μεσιτική εταιρεία σκοπεύει να αγοράσει κάποια από τα ελληνικά νησιά μας και μάλιστα έχει βρει και τον τρόπο ,σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής hurriyetdailynews.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης τουρκικής μεσιτικής εταιρείας που σκοπεύει να αγοράσει τα νησιά από την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα βρει μια ελληνική εταιρεία που θα αποτρέψει ενδεχόμενα προβλήματα που θα ανακύψουν κατά την πώληση...

« Αν οι Τούρκοι επιχειρηματίες επιθυμούν να αγοράσουν 30, 40 ή και 50 ελληνικά νησιά, θα μπορέσουν να αναπτύξουν μια καθοριστική βάση εκεί από όπου θα ασκούν επιρροή. Με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πιο εύκολο για εμάς να προσεγγίσουμε την Ευρώπη. Θα ήταν ευχής έργον αν στη συνέχεια και άλλοι Τούρκοι επιχειρηματίες επενδύσουν στα νησιά μόλις γίνει το πρώτο αυτό βήμα.» δήλωσε ο Φίρκετ Ινάν, πρόεδρος του Δ.Σ. της FiYapı.
Ο Ινάν δήλωσε ότι επιθυμούσαν και πέρυσι να αγοράσουν ένα νησί στην Ελλάδα αλλά εκείνη την περίοδο κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. Στη συνέντευξή του ο κ. Ίναν δεν αποκλείει να υπάρξουν αντιδράσεις στην Ελλάδα για τις προθέσεις του αλλά εμφανίζεται σίγουρος για την προθυμία των αρχών της χώρας μας!
"Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με αυτές τις εταιρείες. Ήδη έχουν ανακοινωθεί έξι νησιά προς πώληση. Εγώ ο ίδιος θέλω να αγοράσω τουλάχιστον τρία εξ’ αυτών" δήλωσε.
Αν η εταιρεία καταφέρει να αγοράσει τα ελληνικά νησιά, θα χτιστεί ένα παρόμοιο ξενοδοχείο με πολυτελείς βίλες όμοιο με εκείνο του νησιού Γκαριπάδα, δήλωσε ο Ινάν, προσθέτοντας ότι αυτά τα νησιά θα γίνουν μέρος της αλυσίδας «Richa Island» , όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Ανατολής.
Το 400.000 τ.μ. νησί Γκαριπάδα αγοράστηκε από την FiYapı προς 35 εκατ.δολαρια.
Οι αρχιτέκτονες της εταιρείας θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να εκτιμήσουν το κατά πόσο είναι εφικτό να λάβει χώρα ένα τέτοιο εγχείρημα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ινάν.
«Υπάρχει μια φήμη ότι τα ελληνικά νησιά δε θα πουληθούν σε Τούρκους, αλλά εμείς δεν έχουμε επίσημα ενημερωθεί επί τούτου. Οι πληροφορίες μας μάς λένε ότι δεν ευσταθούν τέτοιου είδους κωλύματα. Αυτό θα ήταν έτσι και αλλιώς παράλογο αν συνέβαινε! Ίσως να υπάρχουν κάποιοι ενδοιασμοί αλλά εμείς ρωτήσαμε. Δεν τίθεται θέμα να μην πουληθούν αυτά τα νησιά σε Τούρκους. Μας ενημέρωσαν ότι η πώληση θα γίνει κανονικά και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν χωρίς προβλήματα. Αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, έχω βρει τη λύση: Θα βρω μια ελληνική εταιρεία και θα αγοράσω τα νησιά στο όνομά της!», δήλωσε ο Ινάν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τιμή των έξι νησιών προς πώληση κυμαίνεται μεταξύ 3 εκατ. και 20 εκατ.ευρώ , όπως υποστήριξε. Η εταιρεία έχει ήδη βάλει στην άκρη 20 εκατ.ευρώ για την αγορά και ακόμα 80 εκατ.ευρώ για τις εγκαταστάσεις που θα φτιάξει.
Τα νησιά που φιγουράρουν πρώτα στη λίστα από την FiYapı είναι το Λιχνάρι, το Καλτσονήσι, η Ναυσικά, η Μικρή Αμοργός, η Καρδιότισσα και ο Βούβαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου