Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ο Γ. Μιχελάκης, στον Τύπο της Κυριακής: "Η ΝΔ και ο Αντ. Σαμαράς, δεν εκβιάζονται, αυτό είναι το μήνυμα εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης"


Οι απώλειες της κυβέρνησης στην κοινωνία είναι πλέον σοβαρές, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος στέλνει σαφέστατο μήνυμα στον πρωθυπουργό να μη σκεφτεί να ζητήσει ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να περάσει η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή. Ο κ. Μιχελάκης τονίζει χαρακτηριστικά πως σε αυτή την περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει καταφύγει σε μια αντισυνταγματική απόφαση, προσπαθώντας να εκβιάσει, ενώ παράλληλα θα ετοιμάζει και την απόδρασή του. Εξαπολύοντας επίθεση και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και κατηγορεί πως διαστρεβλώνει τις θέσεις του κόμματος, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. τονίζει πως η Αντώνης Σαμαράς θα υπερψηφίσει το Μνημόνιο ΙΙ μόνο αν έχουν πραγματοποιηθεί ριζικές αλλαγές στην πολιτικές για την έξοδο από την κρίση, ενώ κλείνει και πάλι την πόρτα σε κάθε περιθώριο συναίνεσης, χαρακτηρίζοντας τραγελαφική τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και επισημαίνοντας πως το αναγκαίο για τον τόπο και το ζητούμενο από την κοινωνία δεν είναι η συνενοχή στο λάθος, αλλά η συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους.

Τελικά, η κυβέρνηση ξεπέρασε το εμπόδιο του Μεσοπρόθεσμου με μάλλον μικρές απώλειες...
Προφανώς αναφέρεστε στη διαγραφή ενός ακόμη βουλευτή. Δεν είναι, όμως, αυτή ούτε η μόνη ούτε η σοβαρότερη απώλεια της κυβέρνησης. Είναι, κυρίως, το γεγονός ότι αναγκάστηκε να συνάψει, παρασκηνιακά, επιμέρους συμφωνίες με διαφωνούντες βουλευτές της. Συμφωνίες οι οποίες είτε δεν θα εφαρμοστούν είτε -εφαρμοζόμενες- θα τη φέρουν σε σύγκρουση με την Ε.Ε. Και βέβαια θα αποδείξουν την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητά της, αφού -σε κάθε περίπτωση- θα φανεί πως κάποιους εμπαίζει. Ακόμη πιο σοβαρές, όμως, είναι οι απώλειες της κυβέρνησης στην ίδια την κοινωνία. Εδειξε, άλλωστε, ότι δεν θέλει πραγματικά να συγκρουστεί με το βαθύ ΠΑΣΟΚ που έχει εκθρέψει τόσα χρόνια. Μετρώντας, άλλωστε, τις απώλειες που μπορούσε να έχει, δεν έκανε, εδώ και 20 μήνες, καμία αποκρατικοποίηση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. από το 2009 πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις. Αυτή, ακριβώς, η αδράνεια σημαίνει πραγματική απώλεια για την ίδια την κοινωνία και τη χώρα.

Δεν νομίζετε, δηλαδή, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε μια ανάσα;
Το ζήτημα είναι να πάρει ανάσα η χώρα. Και θα ήταν πραγματική ανάσα εάν το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο ήταν αξιόπιστο, βιώσιμο και αποτελεσματικό. Και αυτό -όπως είπαμε πολλές φορές έως τώρα- δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, μάλιστα! Πέρα από το γεγονός ότι είναι κατάφορα άδικο, η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, σε στέγνωμα της αγοράς, σε περισσότερα λουκέτα, σε περαιτέρω έκρηξη της ανεργίας. Και όλα αυτά θα υπονομεύσουν ακόμη το διακηρυγμένο ως βασικό στόχο του προγράμματος, που είναι η μείωση του ελλείμματος. Ας μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης συνταγής έχει προκαλέσει, τους πρώτους μήνες του χρόνου, αύξηση και όχι μείωση του ελλείμματος. Είναι φανερό, λοιπόν, πως ακόμη μεγαλύτερη δοσολογία θα έχει ακόμη δυσμενέστερα αποτελέσματα.

Το τελευταίο διάστημα ζητάτε εκλογές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως αυτό έγινε μόλις περάσατε μπροστά στις δημοσκοπήσεις.
Οποιοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, είτε ξεχνούν είτε σκόπιμα αποσιωπούν ένα κρίσιμο γεγονός: Οτι την ώρα που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ήδη βρισκόμασταν μπροστά και ότι η διεύρυνση της διαφοράς μας από το ΠΑΣΟΚ αποκτούσε μια αδιαμφισβήτητη δυναμική, την ίδια εκείνη ώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δεχόταν να στηρίξει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Και αυτό το τονίζω. Εκλογές ζητήσαμε αμέσως μετά την τραγελαφική εκείνη συμπεριφορά του πρωθυπουργού. Μια συμπεριφορά που έδειχνε αφενός την αδυναμία του να κυβερνήσει και αφετέρου την αδυναμία του να αποφασίσει για εκείνα που ο ίδιος παρουσίαζε ως απολύτως αναγκαία.

Πάντως, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να επαναφέρει -και μάλιστα συνεχώς- το θέμα της συναίνεσης...
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρός του ο κ. Βενιζέλος τη μια μιλούν για συναίνεση και την άλλη επιτίθενται αβάσιμα, προκλητικά και συκοφαντικά στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό έκαναν και κατά τη συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου για το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή. Σημειώνω ξεχωριστά το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να διαστρεβλώσει τις θέσεις του κ. Α. Σαμαρά σ’ ό,τι αφορά στην ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης. Εν πάση περιπτώσει: το αναγκαίο για τον τόπο και το ζητούμενο από την κοινωνία δεν είναι η συνενοχή στο λάθος, αλλά η συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους. Συναίνεση για την επαναδιαπραγμάτευση και τις πολιτικές που θα προκαλέσουν ένα δημιουργικό σοκ, ικανό να οδηγήσει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μιας και μιλήσατε για τη νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Βενιζέλος έχει εκφράσει την άποψη πως θα πρέπει να περάσει με 180 ψήφους. Αν τη φέρει ζητώντας 180 ψήφους, τι θα κάνετε;
Εχει απαντήσει ρητά, ξεκάθαρα και από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς. Και λυπούμαι -επαναλαμβάνω- γιατί ο κ. Βενιζέλος επεχείρησε από το βήμα της Βουλής να διαστρεβλώσει τη θέση μας. Είναι άλλη μία απόδειξη της επιστροφής του σε καταδικασμένες προπαγανδιστικές πρακτικές του παρελθόντος. Κατέφυγε στο ψέμα, τη διαστρέβλωση, τη συκοφαντία. Και απέδειξε, ταυτόχρονα, πόσο υποκριτικές είναι οι αναφορές του σε συναίνεση. Ο κ. Σαμαράς τι είπε; Είπε, πρώτον, ότι αν δεν αλλάξει ουσιαστικά η κατεύθυνση της πολιτικής, θα την καταψηφίσουμε όποτε κι αν έρθει, με όποια διαδικασία κι αν έρθει, με όσες ψήφους κι αν ζητήσει η κυβέρνηση.
Είπε, δεύτερον -και δεν πρέπει να αποσιωπάτε- ότι εάν αντιθέτως αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική, έτσι ώστε να επιτρέπει στην πατρίδα μας να αναπνεύσει και στην οικονομία μας να ανακάμψει, τότε θα τη ψηφίσουμε ακόμα κι αν έρθει ως απλός νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου