Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Σαμαράς: Όσο δεν συναινώ, υπάρχει ελπίδα για επαναδιαπραγμάτευση


Αποφασισμένος να μη μεταβάλει στάση και να αρνηθεί στη Βουλή θετική ψήφο στο νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς. «Οσο αρνούμαι να συναινέσω στο λάθος, τόσο αφήνω ανοικτή την προοπτική μιας συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης» σημειώνει, επιμένοντας ότι αν η κυβέρνηση θέλει να επαναδιαπραγματευθεί αλλαγή του οικονομικού μείγματος εκείνος θα συνδράμει αμέσως.
Αξιολογώντας τις προβλέψεις της συμφωνίας, ο κ. Σαμαράς εκτιμά πως η Ελλάδα υφίσταται τη
ρετσινιά της «επιλεκτικής χρεοκοπίας για πολύ μικρό κούρεμα». Επιπλέον, ανησυχεί ότι οι αγορές θα εξακολουθήσουν να θεωρούν το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο και θα αρχίσουν να προεξοφλούν και νέα αναδιάρθρωση. Παράλληλα, κάνει λόγο για «βρώμικη προπαγάνδα» κατά της Ν.Δ. και των θέσεών της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτει κατηγορηματικά ότι το αίτημά του για πρόωρες εκλογές εδράζεται στις βελτιωμένες δημοσκοπήσεις.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αν και παραδέχεται ότι με τη συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης υπήρξε βελτίωση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία πρέπει αυτό να συνδυαστεί με επανεκκίνησής της, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι και το κύριο. “Αλλά επειδή δεν μας αφήνουν να κάνουμε το πρώτο (σ.σ. επανεκκίνηση), μας βελτιώνουν κάθε τόσο τους όρους αποπληρωμής”, τονίζει.
Για εκλογές, συνεργασία και κυβέρνηση Σαμαρά
ΕΡ: Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Ιουνίου για κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων, η Ν.Δ. εμφανίζεται δημοσκοπικά να προηγείται του ΠΑΣΟΚ και εσείς επανειλημμένα ζητάτε εκλογές, κάτι που δεν πράττατε μέχρι προ διμήνου, δηλώνοντας ότι αποτελεί πράξη ανευθυνότητας. Πολιτεύεστε βάσει δημοσκοπήσεων;
ΑΠ: Οχι, δεν ήταν οι δημοσκοπήσεις… Σας θυμίζω λοιπόν: Είδατε έναν πρωθυπουργό έτοιμο να παραιτηθεί για να δημιουργηθεί «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». Κι ύστερα να υπαναχωρεί, γιατί… «το πράγμα μαθεύτηκε πριν την ώρα του» και επειδή στο κόμμα του υπήρξαν αντιδράσεις! Κι ύστερα να προχωρεί σε ανασχηματισμό, πράγμα που –ολοφάνερα πια– δεν ήταν η πρώτη επιλογή του… Οταν τα βλέπετε όλα αυτά, τι καταλαβαίνετε; Οτι η κυβέρνηση αυτή δεν πατάει πια γερά στα πόδια της. Κι αυτό πλέον γεννά από μόνο του αστάθεια. Κι η αστάθεια αυτή απαιτεί νέα ισχυρή λαϊκή εντολή. Εμείς δεν ζητάγαμε κάθε τόσο εκλογές, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση. Αυτό, πράγματι θα δημιουργούσε αστάθεια. Αλλά τώρα πηγή αστάθειας πλέον είναι η ίδια η κυβέρνηση. Και δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε όταν η κυβέρνηση παραπαίει…
ΕΡ Αν το αίτημά σας γίνει αύριο πραγματικότητα, δύο χρόνια μετά την ήττα του 2009, έχετε το πρόγραμμα και κυρίως τα στελέχη να ηγηθείτε μιας χώρας σε κρίση; Το ερώτημα που θέτουν πολλοί οπαδοί της Ν.Δ. είναι «ποια είναι η ομάδα του Αντώνη Σαμαρά;»
ΑΠ:Είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε απ’ ό,τι ήταν οποιαδήποτε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε πολιτικό πρόγραμμα, σε μεταρρυθμιστικές προτάσεις και πολιτικές τομές, όπως αυτές που ανακοινώσαμε προχθές για το Σύνταγμα. Οχι γενικότητες. Πολύ λεπτομερειακά πλέον… Σε ό,τι αφορά το πολιτικό προσωπικό, υπάρχουν δοκιμασμένα στελέχη, αλλά υπάρχουν και νέα στελέχη. Που δοκιμάζονται για να αποδείξουν την αξία τους. Και πιστέψτε με, θα υπάρξουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου