Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο Βενιζέλος θέλει να πάει σε εκλογές, αλλά δεν μπορεί…


Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ένας άνθρωπος αρκετά εφυής. Εγνωσμένης πολιτικής αξίας και σαφέστατα ένα από τα ατού του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν όταν ο βορειο-ελλαδίτης πολιτικός δέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Ήταν μία κίνηση «πολιτικής αυτοκτονίας», όπως την χαρακτήρισαν πολλοί. Κι όμως… Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε κάτι στο μυαλό του…


Γνωρίζοντας –σαν εμπειρότατος στην πολιτική- πως η κυβέρνηση Παπανδρέου καταρρέει και μαζί της καταρρέει και το «όλον» ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Βενιζέλος προτίμησε να «συμπορευθεί» στην κυβέρνηση της τρόικας για να μπορέσει να συνάψει τις κατάλληλες σχέσεις (στην Ευρώπη) που θα του επέτρεπαν την «δημοκρατική διέξοδο» και την άλωση του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το σχέδιό του Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν απολύτως σαφές και σε μία του μορφή εκδηλώθηκε όταν «τόλμησε» από το βήμα της Βουλής να αναφερθεί σε «φυλακή» στην περίπτωση που το Μεσοπρόθεσμο δεν ψηφιζόταν από 180 βουλευτές. Ήταν η πρώτη του κίνηση, μέσα στα πλάνα του σχεδίου Α (plan A) για να αναγκάσει τον ημιθανή (πολιτικά) Παπανδρέου, να προχωρήσει σε εκλογές. Ταυτόχρονα, κάποιες επαφές του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενδυνάμωσαν την θέση του και όλα έδειχναν πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα εξαναγκαζόταν να προχωρήσει σε εκλογές. Φαίνεται όμως πως «κάποιος» μπήκε από την πίσω είσοδο του Μαξίμου παρέδωσε έναν φάκελο (την κρίσιμη εκείνη ημέρα που ο πρωθυπουργός είχε υποβάλει την αίτηση συνεργασίας προς τον Σαμαρά), και όλα άλλαξαν ως δια μαγείας!!!

Αν και η κίνηση Παπανδρέου (ο οποίος είχε στο μεταξύ ενημερωθεί για τα πάντα από τον κύριο Μπίκα, διοικητή της ΕΥΠ, για τα όσα γινόντουσαν παρασκηνιακά από την ομάδα Βενιζέλου -μεγάλη υπόθεση ΤΑ βαλιτσάκια-) έγινε μέσα στα πλαίσια εκφοβισμού των βουλευτών του και κυρίως του Βαγγέλη Βενιζέλου, τελικά ο πρωθυπουργός δέχτηκε να ενισχύσει επισήμως τον –έτσι κι αλλιώς- αναβαθμισμένο Βενιζέλο, προσφέροντάς του ουσιαστικά άτυπα την θέση του πρωθυπουργού. Ο φάκελος, όμως, που δέχθηκε, ήταν απολύτως σαφής. «Δεν φεύγεις»…! Και ο άνθρωπος που «δεν χρωστάει σε κανέναν», υποτάχθηκε και με τον φόβο να μείνει με ελάχιστους βουλευτές, προτίμησε να ισορροπήσει και να δώσει μία μικρή αλλά σημαντική νίκη στον Βαγγέλη Βενιζέλο…

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (πλέον) Βενιζέλος, έκανε και την δεύτερη κρούση. Η αναφορά του σε 180 βουλευτές για τον Εφαρμοστικό, ήταν εκείνο το σημείο που εξόργισε τον πρωθυπουργό, ο οποίος και του απέστειλε το σαφές μήνυμα «κόψτο»… Από εκείνο το σημείο και μετά, ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, αποφάσισε να περάσει στο σχέδιο Β (plan B). Δηλαδή, στο ροκάνισμα της κυβέρνησης, με την ταυτόχρονη δική του ανάδειξη ως σώφρονα πολιτικού που προσπαθεί μεν, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε μόνος του…Τα 41 δισ. ευρώ των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες (όπως μας λένε οι πληροφορίες μας) ήταν ένα συμπαγές και σαφέστατα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Η «εργολαβία» σαφής. Πρώτα θα «αδειάσουν» οι αμερικανικές τράπεζες και μετά μπορεί η κυβέρνηση να κάνει ό,τι θέλει (σχεδόν, μην λέμε και υπερβολές!).

Οι ισορροπίες που τώρα καλείται ο Βαγγέλης Βενιζέλος, να ορίσει, είναι πραγματικά δύσκολες. Το «καράβι» είναι σαφές πως βουλιάζει. Επίσης σαφές είναι πως κάθε μέρα το ΠΑΣΟΚ (σαν κόμμα) αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο. Και η αγωνία του Βαγγέλη Βενιζέλου είναι να διασώσει ό,τι μπορεί προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μετά-Παπανδρέου εποχή.
Άραγε θα τα καταφέρει;
Θα μπορέσει να εξωθήσει τα γεγονότα έτσι ώστε αυτά να «φανούν» ως αναπόφευκτα;
Θα μπορέσει να διασώσει κάτι από το ΠΑΣΟΚ ή θα αποδεχθεί το "μοιραίο" μέσα από μία εντυπωσιακή αποχώρηση;
Το προφίλ, πάντως, που «χτίζει» δεν τον βοηθάει –μέχρι στιγμής- για να εκπληρώσει τον σκοπό του.
Μάλιστα, οι στόχοι που πρέπει να καλύψει για να κατορθώσει τελικά να φτάσει εκεί που επιθυμεί, έχουν πολλά εμπόδια, που συγκλίνουν στο εξής ένα: στο γνωστό κτίριο επί της λεωφόρου της Βασιλίσσης Σοφίας. Και αυτό το εμπόδιο είναι σαφές και απολύτως εγνωσμένης δυναμικής τοποθέτησης για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα.


Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου