Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ερώτηση για τη «σφαγή» του βιβλίου της Ιστορίας

Τα αίτια της επίμονης άρνησης της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου να εγκρίνει το νέο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού ζήτησε να πληροφορηθεί με ερώτηση στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. 
Στην ίδια ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης διατυπώνει σαφώς το ερώτημα μήπως η υπουργός θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να αντικατασταθεί το περίφημο βιβλίο της κυρίας Ρεπούση, στο οποίο, ανάμεσα σε πολλά άλλα όμορφα, η σφαγή της Σμύρνης γινόταν συνωστισμός, περιγραφόταν πόσο....
καλά περνούσαν οι Ελληνες στην Τουρκοκρατία και ο Κεμάλ παρουσιαζόταν ως ηγέτης του «απελευθερωτικού» κινήματος των Τούρκων.

Ο κ. Στυλιανίδης υπενθυμίζει ότι το βιβλίο, που αρνείται να εγκρίνει η κυρία Διαμαντοπούλου, είναι αυτό της συγγραφικής ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή νεότερης ιστορίας του ΑΠΘ Ι. Κολιόπουλο, το οποίο έπειτα από διαγωνισμό επιλέχθηκε να αντικαταστήσει αυτό της κυρίας Ρεπούση και αξιολογήθηκε πολύ θετικά από δασκάλους και μαθητές.

«Η εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έγινε αποδεκτή και το βιβλίο προωθήθηκε στην ιεραρχία, ώστε να πάρει την τελική υπογραφή από την υπουργό και να προχωρήσει η αναπαραγωγή του. Η υπουργός όμως, άγνωστο για ποιον λόγο, δεν έδωσε την έγκρισή της και, όπως φαίνεται και από τον ετήσιο οδηγό διδακτικών βιβλίων, που εκδίδει το υπουργείο, κατά τη νέα σχολική χρονιά θα διανεμηθεί το παλιό βιβλίο της Ιστορίας» αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης. Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. καταλήγει ερωτώντας «για ποιον λόγο η υπουργός δεν ενέκρινε την έκδοση και διανομή του νέου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, της συγγραφικής ομάδας Κολιόπουλου, από τη στιγμή που, όπως προβλέπει ο νόμος, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και έτυχε της θετικής εισήγησης του αρμόδιου ειδικού γραμματέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου