Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Η πιο σημαντική παρέμβαση Σαμαρά.




Η προχθεσινή ανακοίνωση από τον Αντώνη Σαμαρά των προτάσεων της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν κατά την γνώμη μου μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (η σημαντικότερη, ίσως, μετά το “όχι” στο Μνημόνιο).

Πρώτον, επειδή θέτει το θεσμικό πλαίσιο για την ρήξη με το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τη Νέα Μεταπολίτευση

Δεύτερον, επειδή δίνει νέα ώθηση στη ΝΔ “πολιτικοποιώντας” την αντιπολιτευτική δράση της, η οποία περιοριζόταν μέχρι τώρα (αναγκαστικά) στην “οικονομική” κυρίως αντιπαράθεση  με την κυβέρνηση λόγω του Μνημονίου.
Από τις 31 προτάσεις, επισημαίνω κι εγώ την θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή, η οποία θα απαλλάξει τον πρωθυπουργό από τις εσωκομματικές πιέσεις για την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ανοίγει τον δρόμο για την ευρεία αξιοποίηση έμπειρων τεχνοκρατών στην κυβέρνηση και ωθεί τον βουλευτή να ασχολείται κυρίως με τον τόπο του και τους εντολείς του. Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι διατάξεις για την διαφάνεια και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, όπως η ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας – αν και αυτό το τελευταίο θα περίμενα να ήταν πρώτο στην λίστα.
Διατηρώ επίσης ορισμένες επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, ποιός ο λόγος να ενισχύσουμε την εξουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας; Για να έχουμε και δεύτερο ισχυρό θεσμικό πόλο εξουσίας παράλληλα και σε ανταγωνισμό με τον Πρωθυπουργό; Κατά την γνώμη μου ή “πρωθυπουργικό” θα είναι το πολίτευμα ή “προεδρικό”.
Έπειτα η μείωση του αριθμού των βουλευτών μας μάρανε; Σιγά την οικονομία που θα κάνουμε μπροστά στα άλλα. Την στιγμή που η διασπορά των Ελλήνων ψηφοφόρων επιβάλλει κατά την γνώμη μου την αύξηση του αριθμού των βουλευτών και όχι την μείωσή τους – πράγμα που συμβαδίζει και με το ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού. Κάθε νησί και βουλευτής λοιπόν.
Αλλά θα τα συζητήσουμε κι άλλη φορά αυτά.  Έχει ξεκινήσει άλλωστε ένας (διστακτικός ακόμα) διάλογος πάνω στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και ασφαλώς μετά τα μπάνια του λαού θα δούμε περισσότερες προτάσεις και κριτική.
Τίθεται όμως και ένα άλλο ερώτημα. Ασφαλώς ο αρχηγός της ΝΔ γνωρίζει καλύτερα από μένα τον “πολιτικό χρόνο” που θα κάνει τις παρεμβάσεις του και τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να κάνει τις ανακοινώσεις την Παρασκευή
Ειδικός δεν είμαι, οπότε οι απορίες μου μπορεί να θεωρηθούν αφελείς από τους ειδήμονες.
Όμως, ειλικρινώς δεν καταλαβαίνω, ποιος ο λόγος να ανακοινωθούν μεσημέρι Παρασκευής οι προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος;
Τα Κυριακάτικα φύλλα δύσκολα τα προλάβαιναν.
Η ημέρα ήταν πλήρης ειδήσεων.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μάλιστα έκανε και άλλη δήλωση για τα ταξί.
Οι προτάσεις ήταν πολλές …31, άρα κάποιες θα περάσουν απαρατήρητες.
Τι θα έκανα εγώ ο άσχετος με την επικοινωνία;
Θα τις ανακοίνωνα ανά δέσμη, ώστε να δημιουργώ περισσότερες ευκαιρίες για ειδήσεις…
Να παρεμβαίνω συχνότερα.
Να μπορεί να παρακολουθεί και η κοινή γνώμη.
Ενώ τώρα από τις παραλίες;
Αδέξιος Δεξιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου