Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ελληνικό «δράμα» διάσωσης… θερινής νυχτός

XRIMANEWS.GR* Υπό την απειλή του οίκου S&P να κηρύξει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία δεν αναμένονται αποφάσεις από το  συμβούλιο υπουργών Οκονομικών της ευρωζώνης 
* Ραντεβού στις "οθόνες" από Σεπτέμβρη ενώ για την ώρα άλλη μια εβδομάδα γεμάτη καρδιοχτύπι για τη διάσωση της Ελλάδας αρχίζει και όλα τα βλέμματα πέφτουν στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τη διαδικασία αναζήτησης κι άλλων ιδιωτών επενδυτών να έχει βραχυκυκλώσει. 
* Αποφάσεις δεν αναμένονται.
 
Από τον ορό των δανειστών της ...
 
Θα ήταν πολύ ωραίο για είναι αληθινό. Οι 17 υπουργοί της ζώνης του ευρώ πολύ θα ήθελαν να συνεδρίαζαν αύριο, τελευταία φορά πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, και να κατέληγαν στο σχήμα ενός νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. Όλοι θα χαίρονταν, πρώτα από όλους η ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες που αναγκάζονται να καταβάλουν υπέρογκα επιτόκια για ομόλογα μεγάλης διάρκειας. Όμως τα πράγματα δεν θα έρθουν έτσι,. Η Ευρώπη γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει του χρόνου στην αγορά και άρα κρέμεται στην κυριολεξία από τον οικονομικό ορό των δανειστών της, από την άλλη δεν υπάρχει προθυμία συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο ύψους 110 δις ευρώ.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρύντερλε κάλεσε τους ιδιώτες επενδυτές στη Γερμανία να συμμετάσχουν με περισσότερα χρήματα από τα 3, 2δις ευρώ που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα. «Περισσότερα είναι καλύτερα» είπε στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten. Παράλληλα δεν παρέλειψε να καταλογίσει «τεράστια λάθη» στους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ζητώντας να σπάσει η Ε.Ε. τα δεσμά της από τον αμερικανικό μονοπώλιο και να συστήσει ευρωπαϊκό οίκο.
 
«Έξω από το ευρώ»
 
Την ίδια ώρα των ζυμώσεων για το νέο ελληνικό πακέτο ο γνωστός πλέον Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ΙFO) επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «θα τα φέρει βόλτα καλύτερα" χωρίς το ευρώ. «Για να ξαναγίνει ανταγωνιστική η χώρα, πρέπει να φτηνύνει  κατά 20 με 30%. Με το ευρώ αυτό δεν γίνεται» είπε στη οικονομική εβδομαδιαία εφημερίδα Wirtschfatswoche. Ο Ζιν παρομοίασε τις περικοπές μισθών και τα μέτρα λιτότητας με τη Δημοκρατία της Βαιμάρης. «Η κατάσταση είναι ίδια όπως και στη Γερμανία επί καγκελαρίας Χάινριχ Μπρύνινγκ. Από το 1928 μέχρι το 1933 οι τιμές μειώθηκαν κατά 23%, οι μισθοί κατά 30%. Η χώρα οδηγήθηκε στο χείλος εμφυλίου» είπε. «Αν έβγαινε η Ελλάδα για ένα διάστημα από το ευρώ, θα ανακτούσε αργά ή γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της και στη συνέχεια θα μπορούσε να ξαναμπεί με άλλη ισοτιμία».  Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν απέκλεισε τον κίνδυνο σε αυτήν την περίπτωση οι πελάτες να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, αλλά ούτως άλλως, όπως προειδοποίησε, η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ μπορεί να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα.    
 
Τα «μπάνια» των υπουργών με το σταγονόμετρο
 
Λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών του συμβουλίου η ένταση κορυφώνεται με τις προσδοκίες να γκρεμίζονται. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατεβαίνουν όλες τα σχέδια επιμήκυνσης του χρέους, παλιά και καινούργια, αλλά και συνδυασμοί αυτών, με την προσφορά των ιδιωτών να μη ξεπερνά τα 15 δις ευρώ με αρχικό πλαφόν τα 30 δις ευρώ. Η Ε.Ε. δεν έχει συμφωνήσει ούτε σε ένα πρωτόλειο πλαίσιο, που θα αποτελούσε και τη βάση της συζήτησης. Οι ζυμώσεις θα συνεχιστούν αναγκαστικά μέσα στο καλοκαίρι, καλοκαίρι ελληνικού δράματος, όπως το αποκαλούν οι σχολιαστές. Στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1 ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν το είπε ξεκάθαρα. «Περάσαμε το στάδιο χορήγησης της 5ης δόσης και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουμε διάλογο για το επόμενο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πότε θα είναι έτοιμο, ο Μπαρουάν απάντησε: «Πιθανότατα το Σεπτέμβριο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο».  Άρα, τα «μπάνια» των 17 υπουργών Οικονομικών  θα γίνουν με το σταγονόμετρο φέτος. Ήδη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα κάνει σπαστές διακοπές, όπως άφησε να εννοηθεί πηγή του υπουργείου του, ο δε γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Μπαρουάν, προτίθεται να ακολουθήσει την προτροπή του προϊσταμένου του προέδρου Σαρκοζύ. «Οι πολιτικοί», είπε, «δεν κάνουν διακοπές, απλά αναπαύονται». Με τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας υπό μάλης, προσθέτουμε εμείς…
dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου