Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πρωθυπουργός της πτώχευσης;


Δεν μπορεί να έχουν συνωμοτήσει όλοι ενάντια στη… μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Τα χτυπήματα είναι απανωτά για τη συμφωνία της Συνόδου και μάλλον αυτή μπάζει παρά κάποιοι συνωμοτούν.
Μετά τα απανωτά δημοσιεύματα, σειρά πήρε σήμερα ο Σόιμπλε ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν έχει δοθεί καμιά λευκή επιταγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, δείχνοντας ξεκάθαρα την Ελλάδα. Είπε επίσης ότι «η (ευρωπαϊκή) ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει, και κράτη με προβλήματα που λαμβάνουν βοήθεια πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους στην ΕΕ». Σας θυμίζει κάτι αυτό με την εκχώρηση κυριαρχίας;

Και σα να μην έφτανε ο Σόιμπλε, έρχεται και η Standard & Poor’s που ανακοίνωσε, σήμερα, ότι υποβαθμίζει άμεσα κατά δύο βαθμίδες (σε CC από CCC) την αξιολόγηση
της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Ο οίκος ανέφερε ότι προέβη στην υποβάθμιση εξαιτίας “του κινδύνου για στάση πληρωμών από μέρους της Ελλάδας“.

«Έχουμε επίσης εκφράσει την εκτίμηση, και κατά το παρελθόν, ότι πιστεύουμε πως μια βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση δεν είναι το τέλος της ιστορίας (αυτής). Μπορεί να υπάρξει και μια νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση αργότερα» επισήμανε στέλεχος της S&P. Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο αυτής της πιθανής νέας αναδιάρθρωσης, ο κ.Μπίαρς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τούτο, μερικώς, εναπόκειται στην ελληνική πολιτική (σκηνή). Δεν θα μας εξέπληττε όμως εάν μια δεύτερη αναδιάρθρωση εξεταζόταν τα επόμενα ένα – δύο χρόνια».
Δηλαδή, για να καταλάβουμε, όπως έλεγε η κυβέρνηση η συμφωνία των Βρυξελλών δε μας εξασφαλίζει για 40 χρόνια; Εμείς ήμασταν τρελοί και εμπαθείς όταν γράφαμε τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας λέγοντας ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Πριν λαλήσουν τα κοκόρια επιβεβαιωθήκαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου