Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Παραπλάνησαν την Βουλή κρύβοντας τα σκληρότερα μέτρα

Το νέο Μνημόνιο έχει πλέον αλλάξει ριζικά, σε σχέση με το αρχικό κείμενο του 2010. Περιλαμβάνει δεκάδες νέες και εξαιρετικά επώδυνες δεσμεύσεις, οι οποίες θα γίνουν γνωστές στους πολίτες και στο Κοινοβούλιο εκ των υστέρων.
Όπως γράψαμε χθες για τα  νέα μέτρα οικονομικού θανάτου που επιβάλουν οι Ευρωπαίοι, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπεγράφη το Σάββατο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και της τρόικας για να δοθεί η δόση του Ιουλίου περιλαμβάνει δεκάδες νέα επώδυνα μέτρα, επιπλέον όσων αποφασίστηκαν από τη Βουλή την περασμένη βδομάδα, χωρίς όμως η Βουλή να έχει ενημερωθεί επί των επιμέρους διατάξεων – δεν ήξεραν τι ψήφιζαν με άλλα λόγια.                                                     

Όπως επισημαίνει και η “Ελευθεροτυπία” η Ελλάδα δεσμεύεται να ψηφιστεί έως τις 15 Αυγούστου “εφαρμοστικός νόμος 2”, που θα περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο, εξίσωση μισθών με αυτούς του ιδιωτικού τομέα και άμεσο λουκέτο και συγχωνεύσεις σε 76 ΔΕΚΟ. Παράλληλα, ανοίγει παράθυρο για νέες αλλαγές στο εργασιακό, αλλά και στις βασικές συντάξεις, και δεσμεύει την κυβέρνηση για σειρά παρεμβάσεων στα κοινωνικά επιδόματα, στην υγεία, στις επικουρικές συντάξεις και στην αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Αντίδραση της ΝΔ
Με σημερινή του ανακοίνωση, ο Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει ότι «Στο μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται τίποτε που να μην έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου».
Τον διέψευσε όμως ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Γιάννης Μιχελάκης, που δήλωσε:
Ο κ. Βενιζέλος κρύβει την αλήθεια, αφού στην 4η επικαιροποίηση του «Μνημονίου», περιλαμβάνονται μέτρα και πολιτικές, που δεν περικλείονται στο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.  Σας αναφέρω, για παράδειγμα, ότι στη σελίδα 114 της έκθεσης της Κομισιόν, όπου περιλαμβάνεται και η επικαιροποίηση του Μνημονίου, υπάρχει σαφής αναφορά για απολύσεις μετά την ολοκλήρωση του ενός έτους εφεδρείας, λέξη που απουσιάζει από το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και από τον Εφαρμοστικό Νόμο.
Ειδικότερα, στο άρθρο 37 του Εφαρμοστικού Νόμου, όπου και υπάρχουν οι ρυθμίσεις για τον περιορισμό των προσλήψεων στους κρατικούς φορείς, απουσιάζει η λέξη «απόλυση».

Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε αυτό το άρθρο, διότι είναι υπέρ του περιορισμού των δαπανών, όμως, δήλωσε στη Βουλή ότι διαφωνεί με την παράγραφο 7, που ρυθμίζει με αυθαίρετο τρόπο την επιλογή πλεονάζοντος προσωπικού στις ΔΕΚΟ.

Η Νέα Δημοκρατία, με συνέπεια, υποστηρίζει, αντί των απολύσεων, το θεσμό της εφεδρείας για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.
Μετά από όλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος πρέπει να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή αυτή παραπλάνηση της Εθνικής Αντιπροσωπείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου