Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ακυρώνεται το Μεσοπρόθεσμο και αναθεωρείται προς το χειρότερο


Σε ακόμη πιο ασφυκτικό κλοιό ελέγχων και επιθεωρήσεων από… απλούς τεχνοκράτες υπαλλήλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπαίνει πλέον υποχρεωτικά η χώρα μας, μετά την επαχθή συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους που απεδέχθη η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσυπογράφοντας ουσιαστικά την πλήρη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.
Ο νέος γύρος επιθεωρήσεων της ελληνικής
οικονομίας από την Τρόικα ξεκινά ουσιαστικά από σήμερα και θα έχει ως κατάληξη την πλήρη αναθεώρηση του -πρόσφατα ψηφισθέντος- Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011-2015! Ουσιαστικά θα επανακαθοριστεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε μια πιο ρεαλιστική βάση, δεδομένης της βεβαιότητας που υπάρχει πλέον για πλήρη εκτροχιασμό του φετινού ελλείμματος σε επίπεδο υψηλότερο των 25 δισ. ευρώ ή του 11% του ΑΕΠ! Το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ακόμη πιο επαχθές για τον ελληνικό λαό και θα λάβει τη μορφή ενός νέου Μνημονίου που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2020!
 Η νέα σύμβαση
Από σήμερα το πρωί βρίσκεται στην Αθήνα πολυμελές τεχνικό κλιμάκιο ελεγκτών-επιθεωρητών της Τρόικας για να ξεκινήσει ένα νέο «τσεκ-απ» της ελληνικής οικονομίας, να προετοιμάσει το… έδαφος για την άφιξη των επικεφαλής της Τρόικας αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη σταδιακή κατάρτιση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο που θα εκτείνεται, σε πρώτη φάση, μέχρι το 2015, αλλά σταδιακά θα επεκταθεί μέχρι το 2020.
Η συμφωνία, με την οποία θα ενεργοποιηθεί πλήρως και το καινούργιο «πακέτο» για την οικονομική στήριξη της Ελλάδος στην προσπάθεια ομαλής αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους της, θα επιδιωχθεί να υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου. Εντός του ιδίου μηνός, εξάλλου, θα επιδιωχθεί να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ, από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
 Δυσοίωνες διαπιστώσεις
Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της Τρόικας θα ενημερωθούν για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης τους 7 πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί -με το πρόσφατα ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής-, προκειμένου να περιοριστεί η τεράστια «μαύρη τρύπα» στο έλλειμμα του Τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού, η οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει εκτιναχθεί στα 4,5 δισ. ευρώ!
Οι εξελίξεις είναι δυσμενέστατες και προδικάζουν την εκτίναξη του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος πάνω από τα 25 δισ. ευρώ ή πάνω από το 11% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στα 16,8 δισ. ευρώ ή στο 7,4% του ΑΕΠ, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που ψήφισε πρόσφατα. Οι εμπειρογνώμονες της Τρόικας αναμένεται, μάλιστα, να μείνουν … άναυδοι όταν θα πληροφορηθούν ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση έχει υπερβεί ήδη τα 15 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους! Εξάλλου και τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 αναμένεται να καταδείξουν την περαιτέρω διεύρυνση της υστέρησης των εσόδων σε επίπεδα υψηλότερα των 4 δισ. ευρώ!
Το βέβαιο είναι ότι οι νέες διαπιστώσεις της Τρόικας θα κάνουν λόγο για αδυναμία αποκατάστασης της ζημιάς που έχουν υποστεί τα οικονομικά του κράτους από την πρωτοφανή υστέρηση των εσόδων και τις υπερβάσεις των δημοσίων δαπανών στο πρώτο εξάμηνο του 2011, παρά την καταιγίδα επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Έτσι, θα αρχίσουν πλέον να εισηγούνται τη ριζική αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της περιόδου 2011-2015, ακυρώνοντας ουσιαστικά, ως αναξιόπιστο, το πρόσφατα Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, πριν καλά καλά ξεκινήσει η εφαρμογή του!
Γιώργος Παλαϊτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου