Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Σαμαράς: Τι είπα στη Μέρκελ!

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε συνέντευξη στη Wall Street Journal

Το διεθνές σχέδιο για την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας αποτυγχάνει και χρειάζεται επανεξέταση
δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, στην όπως ...αναφέρεται πρώτη σε διεθνές μέσο από τότε που βρέθηκε στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αντί να «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα «είναι αποτυχημένο», σημείωσε επικαλούμενος τα «φτωχά» φορολογικά έσοδα και την επιδείνωση της ύφεσης. «Πιστεύω ότι οι πιστωτές μας θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Το ερώτημά μου είναι γιατί θα πρέπει να κατρακυλήσουμε κι’ άλλο;»

Οι απόψεις του τον έχουν απομονώσει σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η Wall Street Journal, ωστόσο σημειώνει ότι στην Ελλάδα το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Σαμαράς δέχεται έντονες πιέσεις από την Ευρώπη και το ΔΝΤ να συναινέσει στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, ωστόσο εκείνος προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα αποτύχει εκ νέου στην επίτευξη των στόχων λόγω της πολιτικής που ακολουθείται. «Σε τρεις μήνες θα ζητάμε ξανά χρήματα», προειδοποιεί.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί με το πρόγραμμα περικοπών και πώλησης δημόσιας περιουσίας της τάξης των 50 δισ. ευρώ, ωστόσο υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες αυξήσεις φόρων θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

«Η ψυχολογία είναι μέρος των οικονομικών και πρέπει να δείξουμε στους επενδυτές ότι αυτή είναι μία οικονομία στην οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις – ενώ στην παρούσα φάση τα χρήματα βγαίνουν από την οικονομία και η προσφορά σκοτώνεται», επισήμανε.

Υποστήριξε δε, ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ πιο γρήγορα από το σχέδιο λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι μίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο για το πρόβλημα της Ελλάδας. «Είπα στη Merkel: Κοίτα, αν το σχέδιό σου έχει αποτέλεσμα, τότε είμαι λάθος», σημείωσε ο Α. Σαμαράς. «Όμως αν δεν έχει αποτέλεσμα, τότε θα χρειαστείς ένα νέο σχέδιο και εγώ είμαι αυτός που μπορεί να το εφαρμόσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου