Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Προς το παρόν χρήσιμος ο Παπανδρέου λένε οι Αμερικάνοι...

Για επικίνδυνη πολιτική κίνηση, του Γ. Παπανδρέου, κάνουν λόγο οι Αμερικανοί, οι οποίοι σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός θυσίασε μέρος της εξουσίας του με αντάλλαγμα την επίτευξη πλεονεκτικότερης πολιτικής θέσης.
Υποστηρίζουν επίσης πως... του βγαίνει εν μέρει, γιατί επιβίωσε πολιτικά, σπεύδουν όμως να υπογραμμίσουν ότι βρίσκεται πλέον σε μια ιδιότυπη σχέση συγκατοίκησης, με τον κυριότερο αντίπαλό του μέσα στο κόμμα, έχοντας ουσιαστικά περάσει σε μια μορφή διαρχίας.
Σύμφωνα με την ...Ελευθεροτυπία, στις εν λόγω διαπιστώσεις καταλήγουν οι αμερικανικές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον, όπου η Ελλάδα για πρώτη φορά βρίσκεται ψηλά, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC), το οποίο σε καθημερινή βάση με το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν και συντονίζουν τις ελληνικές εξελίξεις.

Αναλυτικότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται συνομιλίες της με διπλωματικούς κύκλους, απεδείχθη, για τους Αμερικανούς, κατώτερος των περιστάσεων και απέτυχε!


Αλλά, οι ΗΠΑ θεωρούν πως μία πτώχευση της Ελλάδας θα οδηγήσει και σε δική τους ύφεση, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία της BIS για τη μεγαλύτερη έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στον ελληνικό κίνδυνο.


Επομένως, στην Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένοι να παράσχουν υπό προϋποθέσεις χείρα βοηθείας κι ας γίνεται λόγος για ελιγμούς και θεατρινισμούς του πρωθυπουργού.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται ν' ακολούθησε δοκιμασμένη συνταγή Αμερικανών συμβούλων του, οι οποίοι προφανώς τον έπεισαν πως μόνο μία λύση υπάρχει.


Διαφυγή προς τα εμπρός, μέσα από τη δραματοποίηση της κατάστασης με τη δημιουργία τεχνητής κρίσης, ώστε να μπορέσει να επανακτήσει τον έλεγχο των πολιτικών κινήσεων.


Η έγκριτη εταιρεία πολιτικών αναλύσεων Στράτφορ υποστηρίζει πως η παραίτηση Παπανδρέου "ήταν απλώς μια μανούβρα για να παραπλανήσει ("outflank") την αντιπολίτευση και για να προβάλει στον ελληνικό λαό ότι στην πραγματικότητα ουδείς εκτός από τον ίδιο επιθυμεί να κυβερνήσει τη δύσκολη αυτή εποχή".


Το σίγουρο είναι πως οι ΗΠΑ έχουν απολέσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης τους στις ικανότητές του πρωθυπουργού, να φέρει σε πέρας το έργο του.


Εμφανίζονται μάλιστα να του είχαν προτείνει από κοινού με τους Ευρωπαίους, διάλυση του κυβερνητικού του σχήματος και κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου