Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Κάνει πίσω η Διαμαντοπούλου στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια!


Απίστευτη κωλοτούμπα από την κυβέρνηση και ειδικά από την Α. Διαμαντοπούλου η οποία φαίνεται ότι παίρνει πίσω το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και μεταθέτειτην ψήφισή του για τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.
Μετά την κυβερνητική σύσκεψη σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε με λόγια μασημένα ότι θα μεταθέσουν για λίγο το χρόνο που θα περάσει το νομοσχέδιο το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια αναταραχή στο χώρο της Παιδείας.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε να παγώσει ο νόμος πλαίσιο μέχρι την 1η Σεπτέμβρη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κωλοτούμπα έγινε καθώς κανένας δεν ήταν σύμφωνος με αυτό το νόμο και στην πράξη δε θα περνούσε. Η Α. Διαμαντοπούλου φαίνεται να προσπαθεί να κάνει ελιγμούς και να “στρογγυλέψει” ρυθμίσεις που δεν άρεσαν στους πρυτάνεις. Ωστόσο, φέρεται να είναι οργισμένη με τη διαρροή του Η. Μόσιαλου καθώς ήθελε η ίδια να ανακοινώσει την αναβολή και να κερδίσει πόντους στοδιάλογο με τους πρυτάνεις.
Συνάντηση Σαμαρά – πρυτάνεων
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε, σήμερα, στα γραφεία του κόμματος, τους εκπροσώπους των πρυτάνεων με τους οποίους συζήτησε το προτεινόμενο από την κυβέρνηση πλαίσιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Μετά τη συνάντηση, ο  Τομεάρχης της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο Τομέας Παιδείας είχαμε, σήμερα, μία εξαιρετικά γόνιμη και χρήσιμη συζήτηση, με τους Πρυτάνεις. Θα έλεγα ότι το κλίμα ήταν κλίμα συμφωνίας στο ότι χρειάζονται ριζικές και γενναίες μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Γι’ αυτό, ακριβώς, το λόγο και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, αλλά και εμείς έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, που διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.
Τόσο οι Πρυτάνεις, όσο και εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, ζητούμε από την Υπουργό να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο αυτών των εβδομάδων, προκειμένου και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Σχέδιο Νόμου, αλλά και να μπορέσει η Υπουργός να συνυπολογίσει τις απόψεις και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Κωδικοποιώντας, θα έλεγα, για μία ακόμη φορά, ότι πρέπει να παγώσει τη συζήτηση τώρα και να φέρει το Σχέδιο Νόμου την 1η Σεπτέμβρη. Να μην επιμείνει στην πρότασή της για την εκλογή Πρυτάνεων παρά μόνο από τον φυσικό τους χώρο. Είναι πάγια η άποψή μας ότι, βεβαίως, χρειάζεται έλεγχος και διαφάνεια στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βεβαίως χρειάζονται εποπτικά όργανα, αλλά δεν μπορεί η Ακαδημαϊκή Κοινότητα να εκπροσωπείται από κανένα άλλο παρά μόνο από πρόσωπα τα οποία προέρχονται από το φυσικό της χώρο.
Και, ασφαλώς, πρέπει να δει ότι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει μία στροφή στις τετραετείς σπουδές. Αυτό κάλλιστα, μπορεί να ισχύει και σε εμάς. Δεν χρειάζεται να συρρικνώσουμε τον χρόνο σπουδών, σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία χρειάζεται να παράξει εξειδικευμένα στελέχη, καλούς επιστήμονες, για να μπορεί η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανταγωνιστικές συνθήκες του αύριο».


Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ (Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου):

«Τα Πανεπιστήμια καταθέτουν θετικές προτάσεις για την αλλαγή που χρειάζονται σήμερα στο θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας τους. Τα Πανεπιστήμια, επίσης, θεωρούν, ότι οποιαδήποτε αλλαγή ή μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι επωφελεία των σπουδών που κάνουν τα παιδιά των Ελλήνων στα Πανεπιστήμια.
Αυτό το οποίο συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, είναι ότι σήμερα χρειάζεται η Πολιτεία να ακούσει τη φωνή των Πανεπιστημίων, να ακούσει τις προτάσεις τους. Και, βεβαίως, εκεί που υπάρχουν αντιδράσεις είναι όταν προτείνονται, είτε από τη μία πλευρά οργάνωση σπουδών που δεν αντιστοιχεί σε ισχυρά πτυχία, είτε από την άλλη πλευρά, ένα σύστημα διοίκησης, το οποίο θα δημιουργήσει μεγάλη εξάρτηση και διαφθορά στα Πανεπιστήμια.
Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να ακουστούν οι προτάσεις των Πανεπιστημίων και βεβαίως να ενσωματωθούν σε ένα Σχέδιο Νόμου που θα φέρει τη μεταρρύθμιση, θα φέρει την αλλαγή, με αυτοδιοίκηση και άνοδο της ποιότητας των σπουδών.
Ο κ. Α. Σαμαράς συμφώνησε με τις προτάσεις των Πανεπιστημίων. Ξεκινήσαμε από ένα πάρα πολύ απλό δεδομένο: Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά η καλυτέρευση του επιπέδου σπουδών και έρευνας στα Πανεπιστήμια. Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο από την κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει από τη διάλυση των Πανεπιστημίων. Η διάλυση των Πανεπιστημίων είναι επιζήμια, πρώτα απ’ όλα, για την ελληνική κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου