Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οδοντίατροι και γιατροί αντιδρούν στο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων τους

Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη τα οδοντιατρεία όλης της χώρας. Οι οδοντίατροι διαφωνούν με την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και τη δυνατότητα που δίδεται σε ιδιώτες μη οδοντιάτρους να κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της ιατρικής επιχείρησης (καταργείται ο περιορισμός 51% – 49%).

«Το βράδυ της Τετάρτης 20/7 προστέθηκε κρυφίως και εν αγνοία μας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε διάλογο, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τροπολογία με την οποία καταργείται η παράγραφος 21 άρθρο 66 του Ν. 3984/2011 “περί μεταμοσχεύσεων”. Η ενέργεια αυτή, είναι καταδικαστέα και δείχνει την ασυνέπεια της Πολιτείας σε δεσμεύσεις και νόμους τους οποίους μέχρι προχθές υποστήριζε», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ.κ. Αθ. Κατσίκης και Παν.Βίγλας. Με την εν λόγω παράγραφο, εξηγούν, τα επαγγέλματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας είχαν εξαιρεθεί της απελευθέρωσης τουλάχιστον μέχρι στις 15 Σεπτεμβρίου 2011. «Εάν ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία», προσθέτουν, «η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του Ν. 3894/2011 καταργείται από τότε που ίσχυσε, δηλαδή αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2011».
Αντιδρούν και οι γιατροί
Την αντίθεσή του με το «άνοιγμα» του ιατρικού επαγγέλματος εκφράζει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γ. Πατούλης. «Σύμφωνα με τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, μη γιατρός, μπορεί να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων (πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και άλλες μονάδες) και να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», αναφέρει. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζει ο κ. Πατούλης, ανοίγει η πόρτα στα «σούπερ μάρκετ» της υγείας, μετατρέποντάς τη από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε και στα σχέδια της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων. Εκτιμά ότι με τα μέτρα αυτά θα βρεθούν εκτός συστήματος, περισσότεροι από 3.900 έως 5.850 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ θα χαθούν 3.250 θέσεις ειδικευομένων. Επίσης, περισσότεροι από 26.000 άτομα υγειονομικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, πρόκειται να βρεθούν εκτός υγειονομικού συστήματος.
Αναφερόμενος στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είπε ότι προβλέπεται μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά 50% και των συμβεβλημένων γιατρών, σε πρώτη φάση, κατά 25%. Συνολικά, πρόσθεσε ο κ. Πατούλης, θα αποκλειστούν περισσότεροι από 16.000 γιατροί, οι οποίοι σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στους έλληνες ασφαλισμένους, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου