Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Χτυπήματα «μπράβων»

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να αποφασίσει για ένα συνολικό πακέτο μέτρων, αναγκαίων για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ευρωζώνη, όπως υποστηρίζεται με σημερινά δημοσιεύματα και σχετικές αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναβολές και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα.


    Η "Νιου Γιορκ Τάιμς" αναφέρει ότι στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά για να θέσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος της, σημειώνοντας ότι στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν το δημοσιονομικό τους πρόγραμμα και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εγκαίρως και με αποφασιστικότητα, διότι η δυναμική του χρέους δεν αφήνει πολλά περιθώρια παράκαμψης.

    Η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" αναφέρει ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα και με αποφασιστικότητα στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να μπορέσει να επαναφέρει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα. Ο Πόουλ Τόμσεν, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και επικεφαλής για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ολισθήματα. Στην έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ σημειώνεται πως κάθε απόκλιση από την εφαρμογή των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση, θα σημάνει την αποτυχία.

    Η "Ουάσιγκτον Ποστ" εκτιμά ότι η έκθεση του ΔΝΤ σκιαγραφεί μια σκληρή εικόνα για την Ελλάδα και για την ικανότητά της να φέρει σε πέρας το οικονομικό πρόγραμμα που υιοθετήθηκε πρόσφατα, θέτοντας αμφιβολίες για την επιτυχή κατάληξη του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης των 160 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η Ελλάδα υφίσταται μεγαλύτερη ύφεση και υψηλότερη ανεργία σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, που οδηγούν στη διόγκωση του χρέους.

    Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φθάσει στο 172% του ΑΕΠ, πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό του 150%, που ήταν πριν την παροχή της βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ. Μολονότι η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα ένα οικονομικό πρόγραμμα για τη μείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια, η έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει ότι ακόμη και οι ελάχιστες μετατοπίσεις στο χρόνο ή στην εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγούσαν στην αύξηση του χρέους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλές από τις προβλέψεις ωστόσο του αρχικού προγράμματος βρέθηκαν καθυστερημένες σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, ωθώντας το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πιέσεις στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την πώληση δημόσιας περιουσίας και δημόσιων επιχειρήσεων και στην υλοποίηση ενός επιθετικού προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    Σε αρκετά δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές τονίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως το χρέος μπορεί να μειωθεί αν η Ελλάδα προωθήσει το φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα.. Τέλος, αυτό που ανησυχεί το ΔΝΤ σε σημαντικό βαθμό, όπως αναφέρεται, είναι η περιορισμένη στήριξη στα νέα μέτρα από τον ελληνικό λαό.

    Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι οι θέσεις του ΔΝΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα επιφέρουν "πρόσθετο βάρος" στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη για τη συμμετοχή των ιδιωτών στα σχέδια διάσωσης και τη μείωση του ελληνικού χρέους. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι ένα "κούρεμα" σε συμφωνία με τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες επενδυτές είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχει η Ελλάδα μια μακροχρόνια οικονομική σταθερότητα, ενώ εάν εφαρμοσθεί σωστά, θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Τέλος, σε ορισμένες αναλύσεις και ανταποκρίσεις, προβάλλεται σήμερα και ο ισχυρισμός για το ενδεχόμενο μιας "ελληνικής χρεοκοπίας", κάτι που παλαιότερα, όπως σημειώνεται, απέκλειαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ πλέον αποτελεί "σταθερή προοπτική", ειδικά μετά τη χθεσινή, νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Αναλυτές ισχυρίζονται, για παράδειγμα, ότι όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα για κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι το μέγεθος του είναι μη διαχειρίσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου