Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Εντυπωσιακή είναι η μεταστροφή υπέρ της Νέας Δημοκρατίας του εκλογικού σώματος το τελευταίο χρονικό διάστημα.



Η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την Βουλή, η σημαντική κλιμάκωση της κοινωνικής κινητοποίησης και η ένταση της αστυνομικής καταστολής έχουν ασκήσει καταλυτική επίδραση στο εκλογικό σώμα, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ακόμη δε και η κάποια επίδραση συσπείρωσης που παρατηρήθηκε στο κυβερνών κόμμα με τον τελευταίο ανασχηματισμό εξανεμίσθηκε.

Βάσει των στοιχείων των δημοσκοπήσεων (με σημαντικότερη αυτή της public issue):
Για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς υπερβαίνει σε μερίδιο και μάλιστα αισθητά (κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες) την πρωθυπουργική ικανότητα του Γ. Παπανδρέου (29% έναντι 22%).
Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου έχει ανέλθει στις 6 μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας (32,5% έναντι 26,5% του ΠΑΣΟΚ), η οποία προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν υπολογίσει κανείς ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλύπτει σε διάστημα μόλις 22 μηνών και την διαφορά των ένδεκα μονάδων με τις οποίες είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές.


Η εκλογική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ είναι αμφίδρομη, τόσο προς τα δεξιά, όσο και προς τα αριστερά με ταυτόχρονη ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας από όλες τις πολιτικές παραμέτρους.
Με την παράσταση νίκης να καταγράφεται σε υψηλά επίπεδα η Νέα Δημοκρατία αναπτύσσει σημαντική δυναμική εκλογικής επικράτησης, ανάλογης με αυτής που (αντιστρόφως) είχε διαμορφωθεί το 2009. 


Δυναμική 
Στελέχη της λεωφόρου Συγγρού εκτιμούν ότι η ανάπτυξη δυναμικής υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έχει προφανείς πολιτικές επιπτώσεις. 
Πρώτον στον χώρο της συντηρητικής παράταξης, της οποίας η εκλογική ενίσχυση προκαλεί συμπίεση των υπολοίπων δύο συνιστωσών (ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗ.ΣΥ.) και δεύτερον και σημαντικότερο «απενεργοποιεί την θεσμική λειτουργία της δικομματικής εναλλαγής, δηλαδή την κοινοβουλευτική αποδοκιμασία του κυβερνώντος κόμματος και την εμπέδωση της άποψης στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα , που εμφορείται από δυσαρέσκεια ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί την μόνη αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας».


Με αυτά τα δεδομένα και με την εκτίμηση ότι οι εκλογές «είναι επί θύραις» ο Αντ. Σαμαράς πρόκειται να συστήσει αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο «ομάδα κρούσης» η οποία θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την προβολή των θέσεων του κόμματος στα ΜΜΕ. Η ομάδα αυτή θα λειτουργεί άτυπα, θα έχει κοινό σημείο αναφοράς, θα εκφράζεται ενιαία και θα δίνει τη μάχη σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. 


Κι αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι πολλά από τα στελέχη, που σήμερα εμφανίζονται στα ΜΜΕ δεν έχουν «επικοινωνιακό χάρισμα» και πολιτικό αέρα και σε μερικές περιπτώσεις δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. 


«Δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της επικοινωνίας και της προβολής των απόψεων και θέσεων της Νέας Δημοκρατίας μόνον ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ούτως ή αλλιώς είναι το δυνατό χαρτί του κόμματος, ούτε και ο εκπρόσωπος κ. Μιχελάκης με τις καθημερινές παρεμβάσεις του» είπε στον «Κ» στέλεχος της λεωφόρου Συγγρού.


 Γι αυτό και ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει μετά τις 15 Αυγούστου στην αξιοποίηση μιας ομογενοποιημένης 15μελούς ομάδας, μείγμα στελεχών της παλαιάς φρουράς και νέων άφθαρτων προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου