Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Χωρίς ανάπτυξη όλα είναι… ασπιρίνες


Χωρίς ανάπτυξη όλα είναι… ασπιρίνεςΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ έκαναν την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες τη μεγάλη υπέρβαση, λαμβάνοντας εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις, πρωτίστως για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία και Πορτογαλία, ενώ έθεσαν τις βάσεις για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση στο μέλλον δημοσιονομικών κρίσεων. Αναφορικά με τη χώρα μας οι αποφάσεις δίνουν μια βαθιά ανάσα στο θέμα της διαχείρησης του χρέους. Χορηγείται νέο χρηματοδοτικό πακέτο από τους εταίρους και το ΔΝΤ, υπό μορφή δανείων, επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων, μειώνεται το επιτόκιο. Σημαντική και η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι θα υποστούν μείωση της αξίας των ομολόγων τους, που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Η ΝΕΑ ΔΙΑΣΩΣΗ της Ελλάδας κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να προστατευθεί η ίδια η ευρωζώνη, δεδομένου ότι η κρίση δημόσιου χρέους που πλήττει τη χώρα μας, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, υπήρχε άμεσος κίνδυνος να επεκταθεί στην Ιταλία και την Ισπανία. Το «κούρεμα» που θα υποστούν τα ομόλογα των ιδιωτών επενδυτών αναμένεται να προκαλέσουν την υποβάθμιση της χώρας μας από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Οι εταίροι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαιώνουν ότι η υποβάθμιση αυτή θα είναι βραχύβια και πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα τροφοδότησης των ελληνικών τραπεζών με ρευστότητα.      
ΩΣΤΟΣΟ, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής έχει και αρνητικά στοιχεία, που προκαλούν αβεβαιότητα και ανησυχία. Καταρχήν, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη δυτική χώρα τα τελευταία 60 χρόνια που θα βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας. Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη από κάθε άποψη, πολιτική και οικονομική. Στον πολιτικό τομέα, πέρασαν οι εκβιασμοί των Φινλανδών και στην απόφαση τονίζεται ότι θα ζητηθούν από την Ελλάδα εγγυήσεις για τα νέα δάνεια, όπου κριθεί αναγκαίο. Οι Φινλανδοί ζητούν υποθήκη δημόσιας περιουσίας. Τις επόμενες βδομάδες θα φανεί το μέγεθος της υποχώρησης της κυβέρνησης. Στον οικονομικό τομέα, επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο, κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα αντιμετωπίσουν τη χώρα μας στο μέλλον οι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα υποστούν τώρα απώλειες από την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα. Το νέο πακέτο θα φέρει και νέα συμφωνία με την Τρόικα, δηλαδή προσαρμογή του Μνημονίου στα νέα δεδομένα.
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ απ΄ όλα, που αφορά και στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, είναι ότι δεν βλέπουμε πρόθεση των εταίρων να αλλάξουν οικονομική πολιτική προκειμένου να βγει η χώρα από τη δραματική οικονομική ύφεση. Απλώς μιλάνε για διάθεση κοινοτικών κονδυλίων, που ούτως ή άλλως μας ανήκουν, και κάποιες γενικές αοριστίες περί μελλοντικού σχεδίου ανάπτυξης. Χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη οι παραπάνω αποφάσεις θα αποδειχθούν για μια ακόμη φορά... ασπιρίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου