Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

«Διπλές» εκλογές για να εμποδίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ



Η οικονομία ποτέ δεν ήταν το δυνατό σημείο του ΓΑΠ. Όχι γιατί δεν είναι οικονομολόγος, αλλά γιατί τα νούμερα και τα τεχνικά στοιχεία τον κουράζουν. Θέλει επομένως να αποδράσει το συντομότερο από την οικονομία και να αναπτύξει το πολιτικό του σχέδιο για να διαμορφώσει μία χώρα έτσι όπως τον συμφέρει για να την κυβερνά. Οφείλουμε μάλιστα να παραδεχθούμε ότι μας έχει αναπτύξει τις σκέψεις του με αφορμή τα δημοψηφίσματα και το περιεχόμενό τους.
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ανακούφισε τον Παπανδρέου γιατί ξεπέρασε τον εσωκομματικό κάβο. Πλέον έχει μία άλλη ισορροπία στην κυβέρνηση εκχωρώντας στον Βενιζέλο την δυνατότητα να εκπροσωπεί και να κινείται ως … χέλι ανάμεσα στους βουλευτές και τα αιτήματά τους, στους Ευρωπαίους και τις πιέσεις τους.
Τούτων δοθέντων ο Παπανδρέου θα βάλει μπροστά το σχέδιο για τις θεσμικές μεταβολές, αφήνοντας πίσω την οικονομία. Το πρώτο που τον νοιάζει είναι ο νέος εκλογικός νόμος – εξετάζει δε τρόπους μήπως και ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αν αυτό δεν μπορέσει να το επιτύχει διότι θα υπάρξουν συνταγματικά προβλήματα, θα επιλέξει το σενάριο των διπλών εκλογών.
Τα βήματά του θα είναι:
Α) Νέος εκλογικός νόμος με μείωση του αριθμού των βουλευτών, με μονοεδρικές περιφέρειες (όπου πρακτικά θα ισχύει το πλειοψηφικό) και με μία λίστα Επικρατείας που θα διορίζει βουλευτές ο αρχηγός του κόμματος για την οποία θα ισχύει η απλή αναλογική.
Β) Εκλογές τον Σεπτέμβριο με το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος. Να μην προκύψει αυτοδυναμία, να μην συγκροτηθεί κυβέρνηση.
Γ) Νέες εκλογές τον Νοέμβριο με το νέο εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο.
Ως απαραίτητο αλατοπίπερο σ’ αυτό το σχέδιο θα έρθουν οι άλλες θεσμικές αλλαγές (σε δικαιοσύνη, πολιτικό σύστημα, κόμματα, κράτος, σχέσεις με Εκκλησία κ.λπ.) που θα αποτελέσουν και το πολιτικό περιεχόμενο της εκλογικής αναμέτρησης.
Τρία είναι τα μείζονα προβλήματα που μπορεί να ανατρέψουν το σχέδιο Παπανδρέου
-Η επιβαρυνόμενη οικονομική κατάσταση στην κοινωνία.
-Η πλατεία. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι θα σταματήσει – επομένως είναι ένα στοίχημα να συνεχίσει, όπως έδειξε με όσα είπε ο Σαμαράς στη Βουλή.
-Το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις που μπορεί μέχρι το φθινόπωρο να της παρέχει αυτοδυναμία.
Κ. Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου