Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Το ΔΝΤ «σπρώχνει» για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Κινδύνους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει στην πολυσέλιδη έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι συντάκτες της σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξεπεραστεί η αδράνεια αλλά επισημαίνουν ότι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος θα είναι καθοριστική για τους επόμενους ελέγχους.
Βαθαίνει η ύφεση (3,8% το 2010), ενώ το χρέος θα εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012.

Στην εισαγωγή της Εκθεσης, οι συντάκτες της εκφράζουν την ανησυχία τους για την έλλειψη συναίνεσης στην προώθηση των αλλαγών και κάνουν λόγο για φθίνουσα εμπιστοσύνη εκ μέρους της Ευρώπης στην αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.
“Η προσπάθεια να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέτυχε αλλά η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει την εσωτερική συναίνεση στο κυβερνών κόμμα ύστερα από τον ανασχηματισμό (που συμπεριελάμβανε και την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών).
Στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη προς την αποφασιστικότητα των (ελληνικών) υποχώρησε και ανεφάνη ισχυρή αντίθεση σε μια επέκταση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέτυχαν τελικά να έλθουν σε συμφωνία στις αρχές Ιουλίου για τη συνέχιση της υποστήριξης του προγράμματος (…)
Κλειδί η αυστηρή υλοποίηση του προγράμματος
“Για την επιτυχία του προγράμματος είναι σημαντικό οι αρχές να εφαρμόσουν τη δημοσιονομική ατζέντα καθώς και αυτή των ιδωτικοποιήσεων με έγκαιρο και αποφασιστικό τρόπο”, σημειώνεται στην έκθεση όπου αναφέρονται επίσης τα εξής:
Η δυναμική του χρέους δεν επιτρέπει περιθώρια παρεκλίσεων. Ενέργειες που προηγήθηκαν της παρούσης αξιολόγησης αποτελούν μια καλή αρχή, παραμένουν όμως υψηλοί κίνδυνοι εφαρμογής και η επίτευξη στόχων -ακόμη και βραχυπρόθεσμων- θα είναι δύσκολη.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τις υπηρεσίες τους ώστε αυτές να υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις. Η ίδρυση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά από τη δημοσιονομική πλευρά του προγράμματος, υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει ώστε να βελτιωθούν οι φορολογικοί μηχανισμοί και η δημόσια χρηματοοικονομική διαχείριση. Απαιτείται ισχυρότερη επίβλεψη των διαρθρωτικών αλλαγών υπό συνεχή τεχνική βοήθεια.
Το επιτελείο (του ΔΝΤ) ανησυχεί επίσης για την περιορισμένη στήριξη που έτυχαν αυτά τα μέτρα κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισής τους. Είναι επιτακτικό για την κυβέρνηση να αναπτύξει ευρύτερη στήριξη για τις κομβικές αυτές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και μέσω μίας προσεκτικής δημόσιας επεξήγησης της αναγκαιότητάς τους.
Συμπερασματικά, η Ελλάδα έχει συγκεκριμενοποιήσει τις αναγκαίες πολιτικές ώστε να ξεπερασθεί η πρόσφατη αδράνεια και να πετύχει τους στόχους του προγράμματος. Οι αρχές πρέπει να κινηθούν πιο ζωηρά στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Η πορεία υλοποίησης θα είναι το καθοριστικό ζήτημα για τους επόμενους ελέγχους.
Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους υλοποίησης αλλά αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας και να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση της κρίσης.
Βαθαίνει η ύφεση
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ύφεση 3% με την οικονομία να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ!
Μάλιστα σημειώνεται ότι οι αβεβαιότητες που έχουν σωρευτεί δεν επιτρέπουν στο τεχνικό επιτελείο (του ΔΝΤ) να κρίνει ότι χρέος έχει “υψηλές πιθανότητες” βιωσιμότητας.
Τόμσεν: Ικανοποιητική η πορεία του προγράμματος
Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζήτησε σήμερα ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την απόδοση του προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Ο κ. Τόμσεν, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι “δομικές μεταρρυθμίσεις”, επισημαίνοντας ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι “ικανοποιητική” και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας “βελτιώνεται σταδιακά”.
Το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι αναμενόταν, εξαιτίας της “μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης”, προσθέτοντας όμως ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τομσεν, επανέλαβε και σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι “ενθαρρυντικά σημάδια” η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.
Τέλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η οικονομία σε ένα βιώσιμο δρόμο.
(Η περίληψη απο το ΕΘΝΟΣ. Όλη η έκθεση εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου