Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Νέα μέτρα οικονομικού θανάτου επιβάλουν οι Ευρωπαίοι


Έκθεση – φωτιά για την Ελλάδα, με συστάσεις, προειδοποιήσεις και ουσιαστικά τετελεσμένα γεγονότα, ήταν η αυτή που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου. Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό των ασφυκτικών πιέσεων προς την Ελλάδα, οι δηλώσεις Γιουνκέρ για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και η δήλωση Σόιμπλε ότι η Ευρώπης προετοιμάζεται και για ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.
Τα σημεία – κλειδιά της έκθεσης, που δείχνουν ότι θα περάσουμε πολύ δύσκολα κι ότι οι μέχρι τώρα πιέσεις δεν ήταν τίποτε σε σχέση με αυτά που έρχονται είναι:                                                 
  • Οι δανειστές μας πιέζουν για την τοποθέτηση κομισάριων σε όλα τα υπουργεία που θα ελέγχουν τα πάντα και για πολλά χρόνια.
  • Μιλούν για επικεφαλής σχεδίων (”project managers”) για κάθε πρωτοβουλία σε τομείς- κλειδιά (μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, ταχείες επενδύσεις). Τα πάντα δηλαδή θα ελέγχονται από τους τοποτηρητές.
  • Κάνουν λόγο για απολύσεις στο δημόσιο και μάλιστα πολύ σύντομα. Η αρχή φυσικά θα γίνει με τους οργανισμούς που θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι θα πάνε στα σπίτια τους. Το νέο μέτρο που έρχεται είναι η εργασιακή εφεδρεία. Θα πληρώνονται για ένα χρόνο δηλαδή και μετά θα απολύονται
  • Κάνουν λόγο για νέες αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών
  • Μιλούν για αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο καθώς, όπως τονίζεται, ο τομέας αυτός είναι “εύθραυστος”.
  • Ζητείται επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αναφέρεται μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τα πλουσιότερα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, που περιέχουν εγγεγραμμένες και μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, παραχωρήσεις και βιώσιμη εμπορικά ακίνητη περιουσία (κτίρια και γη).
Όλα δείχνουν ότι το επόμενο δίμηνο δε θα είναι καθόλου ήσυχο στην Ελλάδα. Αν δε οι στόχοι από Σεπτέμβριο οι στόχοι για αύξηση των εσόδων και μείωση των ελλειμμάτων, δεν πηγαίνουν καλά, τότε θα έρθουν νέα μέτρα.
Γκρίζο καλοκαίρι, μαύρος χειμώνας για την Ελλάδα.

Τι λέει η ΝΔ
Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την 4η Επικαιροποίηση του «Μνημονίου», έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η 4η Επικαιροποίηση του “Μνημονίου” αποτυπώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής.
Αναδεικνύει τις εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές της ηγεσίας της Κυβέρνησης.
Επιβεβαιώνει ότι η “θεραπευτική αγωγή” είναι λανθασμένη.
Περιλαμβάνει νέα, περισσότερα, οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Συγκεκριμένα:
· Εντοπίζονται καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
· Παρατηρούνται αδυναμίες στην είσπραξη εσόδων και στον έλεγχο των δαπανών.
· Η ύφεση εκτιμάται ακόμη πιο βαθιά, στο 3,75% για το 2011 (από 3,5% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και 3% στο αρχικό μνημόνιο).
· Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Η πρόβλεψη για έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ για το 2011, χωρίς την λήψη και άλλων μέτρων αναθεωρείται σε επίπεδα άνω του 10%. Όσο και το 2010. Πρόκειται για πραγματικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, για το απόλυτο ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής.
Η πιο έμπρακτη ομολογία αποτυχίας αυτής της πολιτικής είναι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
Πλαίσιο, το οποίο, όχι μόνο καθυστέρησε στην προετοιμασία του όπως παραδέχεται και η Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Σήμερα, το ζητούμενο είναι, εγχώριες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, συντεταγμένα και αποφασιστικά, να εντείνουμε τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και ανάταξη της οικονομίας, σταθερή στους στόχους αλλά προσανατολισμένη στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου