Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Πιο σκληρές οι… εκλογικεύσεις


ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, πέραν των γνωστών ακραίων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει, αποδεικνύεται ότι επιφυλάσσει και άλλες οδυνηρές εκπλήξεις για μεγάλες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η προσθήκη διάταξης σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι ωριμάνσεις και οι προαγωγές στο Δημόσιο από 1ης-7-2011 και μέχρι τη θέσπιση νέου ενιαίου μισθολογίου συνεπάγεται αυτομάτως νέες μισθολογικές απώλειες για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει την κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, προκειμένου να εξισωθούν -εννοείται προς τα κάτω- οι αποδοχές σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς, με την κατάργηση των περισσότερων επιδομάτων, ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων. Τώρα, φαίνεται ότι μετατίθεται για αργότερα το νέο μισθολόγιο και, αντίθετα, επισπεύδεται η περικοπή των αποδοχών με την αναστολή ωριμάνσεων και προαγωγών. Είναι προφανές ότι, στην πραγματικότητα, στόχος της κυβέρνησης είναι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων να εξομοιωθούν με τους βασικούς μισθούς που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο νέος υπουργός Οικονομικών είχε υποσχεθεί εκλογικεύσεις στα σκληρά μέτρα, που θα άρχιζαν ακόμα και την επόμενη ημέρα. Αποδεικνύεται ότι αυτές οι… εκλογικεύσεις ξεκίνησαν ήδη. Προβλέπουν, όμως, μια σειρά αλλαγών, όχι προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των μέτρων, αλλά με ακόμα δυσμενέστερους όρους για τους πολίτες. Τελικά, η κυβέρνηση προχωρά σε νέες σαρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα εξειδικεύονται σταδιακά, ολοκληρώνοντας, έτσι, την πλήρη ισοπέδωση που επιβάλλει το Μεσοπρόθεσμο στην ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου