Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Καλοκαίρι χωρίς Έλληνες στις παραλίες



ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ
Οι δελεαστικές προσφορές και οι τιμές σε καταλύματα που ξεκινούν ακόμη και από 20 - 30 ευρώ τη βραδιά δε φαίνεται να συγκινούν τους Ελληνες, που δεν έχουν προγραμματίσει ακόμη τις καλοκαιρινές τους διακοπές και κανείς δε γνωρίζει αν θα περάσουν έστω και λίγες ημέρες σε κάποιο τουριστικό προορισμό της χώρας.
Στη Χαλκιδική, την Πιερία και όλα τα νησιά, η μείωση των κρατήσεων από την εγχώρια αγορά ξεπερνάει ήδη το 25%, ενώ και όσοι επικοινωνούν για να κλείσουν κάποιο δωμάτιο, εκτός από....
τα παζάρια για την τιμή, σχεδιάζουν λιγότερες ημέρες διακοπών σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.
Οι τιμές στα περισσότερα καταλύματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, από 25 έως 60 ευρώ στα ενοικιαζόμενα μέχρι τα μέσα Ιουλίου και από 30 έως 130 ευρώ για την υψηλή περίοδο έως τις 20 Αυγούστου, χωρίς όμως να απουσιάζουν και τα περιστατικά κακής εξυπηρέτησης, με δωμάτια - αχούρια να νοικιάζονται σε τιμές έως και 50 ευρώ.
Οι προσφορές συνεχίζονται
Οι χαμηλές πληρότητες που καταγράφηκαν τον Ιούνιο στα περισσότερα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα υποχρεώνουν πολλούς επιχειρηματίες να διατηρήσουν τις ίδιες τιμές και για τον Ιούλιο, φοβούμενοι ότι θα φτάσουν στην υψηλή περίοδο του Αυγούστου με άδεια δωμάτια.
«Οι τιμές στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής για την υψηλή περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου ξεκινούν από τα 60 - 70 ευρώ με πρωινό και ανεβαίνουν ανάλογα με την κατηγορία και τις παροχές. Το Ιούνιο έχουμε πληρότητα έως και 90% στα μεγάλα ξενοδοχεία άνω των 70 δωματίων, όμως στα μικρότερα οι πληρότητες είναι χαμηλές και αυτό οφείλεται στο πρόβλημα που παρατηρείται στην ελληνική αγορά», δήλωσε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
Η απουσία των Ελλήνων από την τουριστική αγορά φέτος το καλοκαίρι αποτυπώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
«Οι κρατήσεις από Ελληνες για φέτος το καλοκαίρι είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 20% - 30%. Στη Χαλκιδική, παρόλο που έχουμε ικανοποιητική κίνηση από τις βαλκανικές χώρες, η απουσία των Ελλήνων, ιδιαίτερα από την Αθήνα, αλλά ακόμη και από τις άλλες περιοχές της χώρας, είναι εμφανής», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Χαδαλής, γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής.
Οι χαμηλές τιμές δεν αρκούν
Σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας γίνονται προσφορές, ακόμη και για την υψηλή περίοδο, ενώ σε πολυήμερη παραμονή προβλέπονται επιπλέον διανυκτερεύσεις ή εκπτώσεις.
Στη Χαλκιδική αυτήν την περίοδο οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεκινούν από 25 ευρώ, ενώ για την υψηλή περίοδο θα κυμανθούν από 35 έως 60 ευρώ και για τα διαμερίσματα από 40 έως 100 ευρώ τη βραδιά. Στα ξενοδοχεία οι τιμές κυμαίνονται από 60 έως 120 ευρώ, ενώ σε μονάδες πολυτελείας ξεπερνούν ακόμη και τα 200 ευρώ τη βραδιά.
Στην Πιερία τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεκινούν από 20 ευρώ και μετά τα μέσα Ιουλίου διαμορφώνονται στα 30 - 50 ευρώ τη βραδιά, ενώ και στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ. «Εχουμε μειώσεις στις τιμές κατά 15%-20% με συνέπειες στον τζίρο. Οι Ελληνες απουσιάζουν από τις κρατήσεις και δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη ζήτηση, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές», σημείωσε ο Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, πρόεδρος της Ενωσης Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πιερίας.
Στα νησιά των Β. Σποράδων (Σκόπελο, Σκιάθο, Αλόννησο) οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ στα ενοικιαζόμενα και 40 ευρώ στα ξενοδοχεία, όμως την υψηλή περίοδο διαμορφώνονται στα 50 έως 100 ευρώ τη βραδιά. Στη Θάσο, όπου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από τις κοντινές βαλκανικές χώρες οι τιμές κυμαίνονται από 30 έως 130 ευρώ. «Οι Ελληνες εμφανίζονται μόνο τα Σαββατοκύριακα. Οι τιμές παραμένουν σταθερές τα τελευταία πέντε χρόνια από 30 ευρώ στα δωμάτια και φτάνουν μέχρι τα 120 - 130 ευρώ σε πολυτελή διαμερίσματα μπροστά στη θάλασσα», τόνισε ο Ηλίας Γκλαβάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αν. Μακεδονίας - Θράκης.
Στην Κρήτη, τη Ρόδο και τα νησιά των Κυκλάδων καταγράφεται μεγάλη διακύμανση των τιμών, ανάλογα με την περίοδο και την περιοχή. «Σε νησιά όπως η Σύρος και η Τήνος, που δουλεύουν περισσότερο με Ελληνες, υπάρχει πιο έντονο πρόβλημα. Οι τιμές στα απλά δίκλινα ξεκινούν από 25 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 60 ευρώ τη βραδιά», επισήμανε ο Αντώνης Καρατάσος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Κυκλάδων.
Στα ξενοδοχεία οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ με πρωινό και μπορεί να φτάσουν σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ για μία βραδιά σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.
Η επέλαση των Βαλκάνιων
Οι ακτές της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα, Θάσος κ.ά.) έχουν ήδη κατακλυστεί από τουρίστες που προέρχονται από όλες τις βαλκανικές χώρες. Οι αφίξεις από τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τουριστικά γραφεία των χωρών αυτών έχουν κλείσει ολόκληρες μονάδες μικρής δυναμικότητας. «Στη Χαλκιδική έχουμε σημαντική αύξηση από Σερβία, Σκόπια και Βουλγαρία», σημείωσε ο κ. Χαδαλής.
«Η αύξηση φέτος στην Πιερία φτάνει στο 10% από Σερβία, Ρουμανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Τσεχία και Πολωνία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μειώσαμε αρκετά τις τιμές», συμπλήρωσε ο κ. Βεϊδαμενίδης.
«Στη Θάσο έρχονται απ' όλες τις βαλκανικές χώρες, όμως φέτος έχουμε αφίξεις ακόμη και από τη Ρωσία αλλά και την Τουρκία, λόγω της προβολής του νησιού σε αυτές τις χώρες», κατέληξε ο κ. Γκλαβάς.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου