Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Χαστούκι Τρισέ στα κυβερνητικά πανηγύρια!


Μια βόμβα που έσκασε από τη Φραγκφούρτη ακούστηκε άραγε από το Μέγαρο Μαξίμου και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης;
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το σχέδιο διάσωσης που τόσο πολύ πανηγυρίστηκε δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψει την οριστική και χωρίς επιθετικούς περιορισμούς χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο Τρισέ δηλώνει μεταξύ άλλων ότι είναι «αβέβαιος για το αν τελικά η Ελλάδα
αποφύγει τη στάση πληρωμών».
Τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης της χώρας μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα αποτελέσουν αφετηρία για τη νέα προσπάθεια αναδιάταξης της οικονομίας μας και σίγουρα «σχεδιάστηκαν», ώστε κατά το δυνατόν «να αποφευχθεί η πρόκληση πιστωτικού γεγονότος», όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών, ούτε μπορεί να προδικάσει πως… «αποφεύχθηκε η έστω και μερική στάση πληρωμών».
Έσπευσε να διευκρινίσει πως, στην περίπτωση μίας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών, η ΕΚΤ θα ζητήσει την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναβάθμιση της φερεγγυότητας για τις εγγυήσεις που της έχουν κατατεθεί, κάτι για το οποίο εν τέλει προβλέφθηκε η εμπλοκή του EFSF.
Δηλαδή η σωτηρία για 40 χρόνια που “πούλησε” το επικοινωνιακό ιερατείο του Μαξίμου, πήγε περίπατο. Ακόμη και με τη συμφωνία μπορούμε ανά πάσα στιγμή να κηρύξουμε στάση πληρωμών, σύμφωνα με τον Τρισέ.
Κατά τα άλλα, η συμφωνία για το χρέος είναι εθνική επιτυχία. Αλλά και η αγορά μυρίστηκε την προβληματικότητα της συμφωνίας γι΄ αυτό και τα spreads ανεβαίνουν και τα χρηματιστήρια υποχωρούν. Ερχεται και η αναταραχή στις ΗΠΑ για να δώσουν τη χαριστική βολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου