Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μόνη λύση η ανάπτυξη


ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ η ρήξη των χωρών της ευρωζώνης με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης είναι, αναμφίβολα, σημαντικές. Οπως και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους επόμενους μήνες στην έκδοση ευρωομολόγου. Ωστόσο, η ασαφής στάση των Ευρωπαίων σχετικά με τη νέα στήριξη προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δημιουργεί πρόσθετες, σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για ένα πιθανό ντόμινο, όχι μόνο στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, αλλά και σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία. Αν και οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστεί η νέα βοήθεια, εξακολουθούν, όμως, να επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Πρόκειται για τη γνωστή αποτυχημένη συνταγή που ακολουθεί η
κυβέρνηση Παπανδρέου – Βενιζέλου με τα μέτρα ακραίας λιτότητας, τα οποία δεν οδηγούν πουθενά, αλλά βυθίζουν την αγορά στην ύφεση και καταδικάζουν την κοινωνία στη φτώχεια.
ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ το αρνητικό κλίμα, ως μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση προβάλλει η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της δραστικής μείωσης της φορολογίας και της προστασίας των εισοδημάτων. Ηδη, μια μεγάλη δικαίωση για τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήλθε από τη «Wall Street Journal», η οποία του αφιέρωσε το κύριο άρθρο της με τον εύγλωττο τίτλο: «Επιτέλους μια πρόταση υπέρ της ανάπτυξης για την Αθήνα». Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, φαίνεται πως όλοι, εκτός από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, ξέρουν πως ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο. Γιατί, είναι γεγονός ότι οι προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ. δίνουν τουλάχιστον την προοπτική στην Ελλάδα να αναπτυχθεί και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου