Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η υποθήκευση και η χρεοκοπία της Ελλάδος ήταν στην ατζέντα του κ. Παπανδρέου;


Γράφαμε εδώ, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι τα οικονομικά δεν μαθαίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη! Ακόμα και από έναν ευφυή άνθρωπο, όπως ο  κ. Βενιζέλος.
Φαίνεται, ότι αν και έπαθε, δεν έμαθε!  Ελπίζουμε μόνο  να μη μάθει και αυτός στου «κασίδι το κεφάλι», δηλαδή στις πλάτες μας.
Γράφουμε τούτα τα αιχμηρά γιατί ο λόγος ενός υπουργού οικονομικών έχει επιπτώσεις στις αγορές ( χρηματιστήρια, επιτόκια, spreads,
ισοτιμίες κλπ)  Μπορεί να έχει …κόστος, με άλλα λόγια, αν δεν είναι προσεκτικός.
Ο Υπουργός Οικονομικών, και μάλιστα μιας χώρας που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Ελλάδος, δεν μπορεί να σκέφτεται φωναχτά, ούτε να επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου, που ενδεχομένως θα είχαν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο των παραδόσεων συνταγματικού δικαίου. Όχι όμως στην οικονομία.
Τι έκανε ο κ. Βενιζέλος με την χθεσινή συνέντευξή του;
Έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων   δυο καυτά θέματα:
Πρώτον, την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων, (collaterals) για το νέο δάνειο!  Επειδή λέει το ζητάνε, για λόγους πολιτικής κουλτούρας,  η Φιλανδία, η Σλοβενία και η  Σλοβακία! Και εμείς προφανώς ως  ….ευγενείς, μπροστά στην πολιτική κουλτούρα της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, είμαστε διατεθειμένοι να τα υποθηκεύσουμε όλα!
Δεύτερον, την «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default),  για την  οποία μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δεν είναι  αυτό καθ΄ εαυτό χρεοκοπία! Αν δεν είναι, τελικά εκεί θα οδηγήσει, αλλά πρόκειται για  λεπτομέρειες όσων  παρακολουθούν crash course  σε τέτοια θέματα.
Όποιος  έχει στοιχειώδη εμπειρία,  αντιλαμβάνεται  ότι τα ζητήματα αυτά δεν «μαζεύονται» πλέον. Αν δεν τα βάλουμε εμείς στο τραπέζι των συζητήσεων, θα τα βάλουν οι αγορές. Και δεν θα μείνουν εκεί! Θα προχωρήσουν παραπέρα. Για να  μας ταλανίζουν και να μας εκβιάζουν.
Είναι φανερό ότι έχουμε μια μεταστροφή, δυστυχώς επί τα χείρω,  της πολιτικής που ακολουθούσε μέχρι χτες η κυβέρνηση του (εσχάτως χαμένου)  κ. Παπανδρέου.
Περιττό, να υπενθυμίσουμε ότι το Φεβρουάριο ο κ. Παπανδρέου είχε δεσμευτεί δημοσίως απέναντι στον ελληνικό λαό, ότι θα φέρει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας γής!  Τώρα, η κυβέρνησή του συζητάει  την υποθήκευση της Ελλάδος! Και μάλιστα, εν μέσω κρίσης, άρα με χαμηλές τιμές, οπότε θα απαιτηθούν περισσότερες εμπράγματες εγγυήσεις!
Η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, με την  ¨επιλεκτική χρεοκοπία». Το κάνει επειδή επιχειρεί  να θέσει ένα εκβιαστικό δίλημμα στους εταίρους μας;
Γιατί, ας μην υπάρχει καμιά αμφιβολία περί αυτού, αν αρχίσει στην Ελλάδα η συζήτηση (πολύ δε περισσότερο αν προχωρήσουν και σε έργα) για το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας, τότε τα σενάρια θα φτάσουν γρήγορα και στις άλλες υπό επιτήρηση χώρες.
Το κάνει επειδή υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων, μια και μετά την ανακοίνωση (τη Δευτέρα) των στοιχείων  για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που επιβεβαιώνουν τον πλήρη εκτροχιασμό, η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί και μαθηματικά πλέον σε αδιέξοδο;
Το κάνει επειδή η ΕΕ, έχει αλλάξει πλέον στρατηγική και προσανατολίζεται σε πιο δραστικές λύσεις; Γιατί πρόσφατα γράφτηκε ότι αναζητούσε συμβούλους χρεοκοπίας χώρας μέλους της Ευρωζώνης και η πληροφορία αυτή ουδέποτε διαψεύστηκε.
Το κάνει για να προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη για  τα χειρότερα που έρχονται;
Τέλος, το κάνει επειδή έχει πληροφορίες ότι οι γνωστοί οίκοι αξιολόγησης προτίθενται να μας θέσουν πλέον σ΄αυτή την κατηγορία και θέλει προκαταβολικά να εξουδετερώσει τις παρενέργειες;
Ό,τι και να συμβαίνει, η ουσία είναι ότι ο κ. Βενιζέλος με τις  δηλώσεις του κατέστησε δυσμενέστερη τη θέση της χώρας. Ουσιαστικά είπε το ναι σε επαχθέστερους όρους.  Άρα την αποδυνάμωσε διαπραγματευτικά. Επί πλέον άνοιξε τις ορέξεις των αγορών! Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα …λίπος! Τhe party is not over yet!
Και κάτι ακόμα: με τις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου οδηγεί τη χώρα στην υποθήκευση και τη χρεοκοπία.
Δηλαδή αυτά, που θα σημαδέψουν τη χώρα για δεκαετίες, θα τα αποφασίσει μια κυβέρνηση που έχει, προ πολλού, απωλέσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης;
Και ο λαός θα παρακολουθεί απαθής;
Αδέξιος Δεξιός
Υ.Γ. Επειδή πολλά πράγματα τα μαθαίνουμε εκ των υστέρων και καθυστερημένα. Θυμάστε πέρσυ, που  ο κ.  Σαμαράς κατήγγειλε, από του Βήματος της Βουλής, τον κ. Παπανδρέου για την πρόσληψη της Lazard (μιας εταιρείας εξειδικευμένης στη διαχείριση χρεοκοπίας);
Μήπως, όπως το ΔΝΤ, και η χρεοκοπία ήταν από την αρχή στην ατζέντα της Κυβέρνησης Παπανδρέου;
Μήπως με την πολιτική τους, σκοπίμως μας οδήγησαν εδώ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου