Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ιδού η “αντικειμενικότητα” ορισμένων ξένων δημοσιευμάτων



Πολύ αντικειμενικό τo άρθρο στον Economist που ακολουθεί, αν κρίνουμε από τις “πηγές” του: Πάγκαλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Παπαχελάς.

Greece’s agony

Τους είχαν προειδοποιήσει. Την ώρα που οι 300 βουλευτές της Ελλάδας συζητούσαν, και αργότερα υπερψήφιζαν τα νέα σκληρά μέτρα, που θα επιδεινώσουν τη κατάσταση όσων πληρώνουν φόρους, οι συνέπειες ενός «όχι» αντηχούσαν στα αυτιά τους.
Μια ομάδα 18 Ελλήνων οικονομολόγων του εξωτερικού, μακριά από την αταξία που επικρατεί στα ελληνικά ΑΕΙ, κατονόμασε τις επιπτώσεις που θα είχε για τη χώρα η επιλογή της να επιλέξει την αυτάρκεια. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα έκαναν βουτιά, οι τράπεζες θα κατέρρεαν, και η χώρα θα αποκλείονταν από τις διεθνείς αγορές για πολλά χρόνια. Η αποχώρηση από το ευρώ θα προκαλούσε υπερπληθωρισμό.
Ο Θ. Πάγκαλος, διάσημος για τις «ωμές» τοποθετήσεις του, το είπε ξεκάθαρα: Αν η Ελλάδα τα έσπαζε με τους επίδοξους σωτήρες της, και επέλεγε τη δραχμή, οι τράπεζες θα πολιορκούνταν από τους καταθέτες και θα χρειάζονταν η επέμβαση του στρατού για να μπει τάξη. «Τα μαγαζιά θα αδειάσουν, και κάποιοι θα πηδάνε από τα παράθυρα» είπε στην ισπανική El Mundo. (Πέρσι ο ίδιος σύγχυσε τους συμπατριώτες του, εντυπωσιάζοντας κάποιους εξ αυτών, όταν είπε πως οι απλοί Έλληνες μαζί με τις ελίτ τα έφαγαν μαζί).
Οι προειδοποιήσεις ήταν σοβαρές, αλλά ολόκληρη τη περασμένη εβδομάδα η χώρα έμοιαζε να ισορροπεί μεταξύ αυτών που θέλουν την αλλαγή, και αυτών που τη φοβούνται τόσο, ώστε προτιμούν τη κατάρρευση παρά να βλάψουν τα δικά τους συμφέροντα. Ο Α. Παπαχελάς, αρχισυντάκτης της Καθημερινής, μίλησε για τη στρατιά των ακροαριστερών, που σε συνεργασία με τους συντηρητικούς, προσπαθούν να μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις. Οι αριθμοί τους, λέει, θα αυξηθούν, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες βλέπουν την ευμάρειά τους να εξαφανίζεται.
Από την άλλη, η χώρα διαθέτει κάποιους εκσυγχρονιστές, που είναι στενοχωρημένοι με την κατάντια της, το δυσλειτουργικό δικαστικό σύστημα, τον κλεπτοκρατικό δημόσιο τομέα, και την ατιμωρησία των διεφθαρμένων. Ο Σ. Θεοδωράκης, τηλεοπτικός παρουσιαστής και ιδρυτής του www.protagon.gr,
αναφέρει πως το κοινό ενδιαφέρεται για αρκετές μεταρρυθμίσεις, που τα μεγάλα κόμματα δεν θα τολμούσαν να στηρίξουν: Από την απελευθέρωση της νομοθεσίας των ναρκωτικών, έως την κάθαρση στην αστυνομία.
Όσοι θυμώνουν με την ατιμωρησία των ισχυρών, ικανοποιήθηκαν κάπως με την αποκάλυψη ενός σκανδάλου ποδοσφαιρικών στοιχημάτων. Δυο πρόεδροι μεγάλων ομάδων συνελήφθησαν, ενώ ερευνώνται άλλοι 85, παίκτες, παράγοντες,  και ατζέντηδες. Όπως λέει ο αρμόδιος υπουργός Π. Γερουλάνος: «Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ αυτών που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρό και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία».
Την ώρα που οι βουλευτές ψήφιζαν και ο κόσμος συγκρούονταν με την αστυνομία, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ απεργούσαν. Τα σχολεία και τα νοσοκομεία επηρεάστηκαν κι αυτά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πραγματοποίησαν στάση εργασίας, ενώ οι τουρίστες δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν στα πλοία εξαιτίας του αποκλεισμού τους από διαδηλωτές του κομμουνιστικού εργατικού κινήματος ΠΑΜΕ.
Οι tour operators παραμένουν αισιόδοξοι αναμένοντας μια ελαφρά αύξηση στις φετινές αφίξεις, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο οι αντίστοιχες προς τη Τουρκία και τη Κύπρο. Η διάθεση παραμένει καλή στα νησιά του Αιγαίου, παρά τον πανικό στις πωλήσεις των εξοχικών, εξαιτίας του φόβου για την εφορία. Πάντως, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν ακόμη τόσα δακρυγόνα, που οι τουρίστες θα δυσκολευτούν να κυκλοφορήσουν για να επισκεφτούν τις αρχαιότητες.
Πολλοί από τους δυσαρεστημένους, οργανωμένους και μη, που έχουν κατασκηνώσει πέριξ του κοινοβουλίου, διαμαρτύρονται, όπως λένε, εναντίον ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, ή τουλάχιστον εναντίον των δυο μεγάλων κομμάτων. Ένα πανό που είχε αναρτηθεί έξω από τη βουλή, ρωτούσε: «για  πόσα αργύρια» οι πολιτικοί ξεπουλάνε την Ελλάδα;
Αν αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες αμφισβητούν τη πολιτική τάξη της χώρας, αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ο κοινωνιολόγος Ν. Μουζέλης σημειώνει πως τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν καταστεί μηχανισμοί διεκπεραίωσης ρουσφετιών, σε τέτοιο βαθμό που είναι ανήκουστο ακόμη και για χώρα της Μεσογείου.
Μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφή; Ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει πως σκέφτεται μια συνταγματική αναθεώρηση που θα μείωνε την πατροπαράδοτη πελατειακή πολιτική, μειώνοντας τον αριθμό των βουλευτών, και αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα. Αν μπορέσει και περάσει κάτι τέτοιο μέσω δημοψηφίσματος, θα υπερκεράσει τους βουλευτές του, απευθυνόμενος απ ευθείας στους πολίτες.
Αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία του ευκαιρία για να ξαναπάρει τη πολιτική πρωτοβουλία. Ίσως όμως, πολλοί Έλληνες να είναι δυσαρεστημένοι με τη πολιτική τάξη, όχι επειδή απορρίπτουν το πελατειακό της σύστημα, αλλά επειδή δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για να τους δοθούν. Αν ο Πάγκαλος έχει δίκιο, ότι όλοι φάγανε, τότε ίσως κάποιοι ακόμη να περιμένουν το μερίδιό τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη τύχη της Ελλάδας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν την πολιτική της πείνας.
S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου