Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 80% ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Με μια ανάλγητη απόφαση που παρακρατά 40-80% στους συνταξιούχους που είναι σε δημόσια ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος διαμηνύει την απόφαση της κυβέρνησης να μην αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα στα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με σχέδιο ..............
απόφασης που ανάρτησε ο υπουργός Υγείας στη Διαύγεια δίνεται η εντολή προς τις Υγειονομικές Υπηρεσίες (ΥΠΕ) «για τον καθορισμό συμμετοχής στη δαπάνη περίθαλψης των περιθαλπόμενων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης». Στις 20.5.2011 ο υπουργός Υγείας είχε μιλήσει για «εθελούσια συμμετοχή του οικόσιτου συνταξιούχου για τη διαβίωσή του σε ιδρύματα πρόνοιας», εξηγώντας ότι αυτό γίνεται γιατί σε ορισμένα ιδρύματα μένουν ηλικιωμένοι, αλλά τη σύνταξή τους τη διαχειρίζονται συγγενείς τους, αντί να την παίρνει το ίδρυμα, όπως συνήθως συμβαίνει.


Και τώρα η κυβέρνηση με έναν απροκάλυπτο τρόπο έρχεται να δηλώσει ότι η απόφαση πάρθηκε για «την ανάγκη κάλυψης λειτουργικών και λοιπών αναγκών, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και την αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων φορέων, Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης σε άτομα που χρήζουν ειδικής και συνεχούς μέριμνας (χρονίως πάσχοντα), την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και φροντίδας στα άτομα αυτά, με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και την ανάπτυξη περαιτέρω κλινών για την εξυπηρέτηση περισσοτέρων ατόμων που χρήζουν μόνιμης φιλοξενίας».

Ομολογεί δηλαδή η κυβέρνηση ότι θέλοντας να απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό και απ' τις ελάχιστες υποχρεώσεις του προς τα δημόσια ψυχιατρεία, τα γηροκομεία και ιδρύματα χρονίων παθήσεων - όπου περιθάλπονται οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών - χαρατσώνει τις συντάξεις τους. Μάλιστα, η πενιχρή κρατική επιχορήγηση συμπληρώνεται με ημερήσιο νοσήλιο - τροφείο που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ξεκινά από 28 ευρώ. Οι τρόφιμοι στα παραπάνω ιδρύματα παίρνουν συντάξεις γήρατος ή αναπηρίας που στην πλειοψηφία τους είναι οι συντάξεις των κατώτατων ορίων.

Κι όμως σε αυτά τα ψίχουλα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να επιβάλει κλιμακωτή παρακράτηση ως ακολούθως:

Για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ ποσοστό 40%.
Από 360,01-500 ευρώ ποσοστό 50%.
Από 500,01-1.000 ευρώ ποσοστό 60%.
Από 1.000,01-1.500 ευρώ ποσοστό 70%.
Από 1.500,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%.

«Τα παρακρατηθέντα ποσά εγγράφονται στα έσοδα του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και η διαχείριση αυτών γίνεται όπως και τα υπόλοιπα έσοδα του φορέα». Δηλαδή και οι ελάχιστοι φορείς κοινωνικής φροντίδας μετατρέπονται σε φοροεισπράκτορες και λειτουργούν σαν επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου