Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Άρχισαν ήδη οι πιέσεις για την …6η δόση !


Γράφαμε προηγουμένως ότι μας έδωσαν την 5η δόση, αλλά “από βδομάδα θα αρχίσουν την πλύση εγκεφάλου για την έκτη”. Κάναμε λάθος!. Οι πιέσεις …άρχισαν από σήμερα.
Ήδη κάποιες φήμες κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις που βρίσκονται στον αέρα διότι υπάρχουν προβλήματα σχετικά με το περίφημο rollover από τις τράπεζες, πόσο δηλαδή θα χάσουν οι τραπεζίτες ή πόσο θα κερδίσουν σε βάθος χρόνου από την επιμήκυνση. Παράλληλα, Γερμανία, Φινλανδία, Αυστρία και Ολλανδία δεν πολυπιστεύουν ότι γίναμε αξιόπιστοι, όπως λέει ο Βενιζέλος, και ζητούν κι άλλες εγγυήσεις. Μια από αυτές είναι ότι αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει έστω και μικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και κυρίως στις αποκρατικοποιήσεις, θα κοπεί αμέσως η ροή των χρημάτων προς την Ελλάδα. Οπότε, το δράμα και η αγωνία μετατίθενται για το φθινόπωρο όπου θα κριθεί η 6η δόση.
Οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την απόφαση για τη χορήγηση της 5ης δόσης είναι ενδεικτικές για το τι μας περιμένει. Όλοι ζητούν πιστή τήρηση του Μεσοπρόθεσμου αν θέλει η Ελλάδα να διασωθεί.
Για παράδειγμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει σε ανακοίνωση του ότι το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί «πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης το φθινόπωρο», η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.
Μετά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, «τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά» προσθέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ενέκρινε η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα. «Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση», προσθέτει για να μην μεένει καμιά αμφιβολία ότι το Βερολίνο ενδιαφέρεται κυρίως για το ξεπούλημα.
Ενδιαφέρουσα είναι και μια πληροφορία που μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το οποίο αναφέρει ουσιαστικά ότι δεν έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος να θεωρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης το σχέδιο ανακύκλωσης του ελληνικού χρέους ως επιλεκτική χρεοκοπία και να μας τσακίσουν. Αυτό φοβούνται και οι Ευρωπαίοι και αναζητούν νομικές και οικονομικές φόρμουλες ώστε να πείσουν τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διάσωσης.
Η ουσία είναι ότι η θηλιά μπορεί να ξέσφιξε λίγο με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αλλά θα ξανασφίξει πολύ σύντομα και δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να είναι χειρότερες οι πιέσεις ακόμη και για νέα μέτρα. Διότι όποιος ήλπιζε ότι η καταιγίδα φόρων και ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας τέλειωσε την περασμένη Τετάρτη, είναι γελασμένος. Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα…
Κατά τα άλλα εύγε στην κυβέρνηση που έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις κατάφερε το… ακατόρθωτο. Να πληρώσει τα 12 δις με… 50 δις τουλάχιστον και με ασφυκτικούς περιορισμούς και πιέσεις. Διότι το τίμημα είναι βαρύ για την Ελλάδα και θα γίνει ακόμη πιο βαρύ από Σεπτέμβριο όταν θα κορυφωθούν οι συζητήσεις για το νέο δάνειο που αποφάσισε η τρόικα να δώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου