Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Μειώσεις μισθών έως 40% στις ΔΕΚΟ

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ 

Χαμηλότερες έως και 40% θα είναι, μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, οι αμοιβές των "ρετιρέ" στους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μεγάλοι χαμένοι και οι υπάλληλοι στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Στην "πρέσα" του Ενιαίου Μισθολογίου θα μπουν οι αμοιβές περίπου 120.000 υπαλλήλων που απασχολούνται σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται ότι.....
"οι μισθοί των υπαλλήλων στης δημόσιες επιχειρήσεις θα είναι σε αρμονία με το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα".
Η εναρμόνιση των αποδοχών των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αυτές του Δημοσίου σημαίνει ότι θα μπουν ενιαίοι κανόνες για τις αποδοχές και τα επιδόματα στις ΔΕΚΟ, στα ΝΠΙΔ και στις ΑΕ, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακή περικοπή των ετήσιων αποδοχών που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 40%.
Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ανώνυμες εταιρείες) υπολογίζονται περίπου σε 120.000, οι οποίοι θα υποστούν το κόστος των σταδιακών περικοπών στις αποδοχές τους σε βάθος τριετίας.
Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα η δεύτερη φάση της απογραφής των υπαλλήλων που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να μην έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων στα ΝΠΙΔ σε σχέση με τα στοιχεία που διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Με τη θεσμοθέτηση της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου» θα «σπάσει» ο δεσμός των υπαλλήλων με τα υπουργεία στα οποία εργάζονται
Με τη θεσμοθέτηση της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου» θα «σπάσει» ο δεσμός των υπαλλήλων με τα υπουργεία στα οποία εργάζονται
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι δεν θα πραγματοποιηθούν νέες οριζόντιες περικοπές με τη θεσμοθέτηση του Γενικού Μισθολογίου, αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά η αρχή "ίση αμοιβή για ίδια δουλειά". Οι υπάλληλοι υπουργείων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα (Οικονομικών, Εσωτερικών) θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται σε βάθος τριετίας, ενώ οι συνάδελφοί τους που απασχολούνται σε άλλα υπουργεία πιθανότατα να δουν τις βασικές αποδοχές τους να αυξηθούν έστω και λίγα ευρώ.
Περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, τα οποία θα περικοπούν σταδιακά μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με ένα σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να μη μειωθούν απότομα οι μισθοί των υπαλλήλων που ανήκουν στα "ρετιρέ" προτείνουν τη σταδιακή μείωση κατά 30% κατ' έτος μέχρι το 2015.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ
Μειώσεις μισθών έως 40% στις ΔΕΚΟ
Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης που εργάζεται 29 χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών και λαμβάνει 1.585 ευρώ βασικό μισθό και άλλα περίπου 1.500 ευρώ από το περίφημο επίδομα ΔΙΒΕΕΤ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο υπουργείο, αναμένεται να "χάσει" σταδιακά την έξτρα αμοιβή των επιδομάτων, προκειμένου να εξισωθεί ο μισθός του με τον αντίστοιχο που λαμβάνει ο συνάδελφός του στο υπουργείο Υποδομών.
Απώλειες
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ αναμένεται να ευνοηθούν οι υπάλληλοι των υπουργείων Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με τη θεσμοθέτηση της έννοιας του "κρατικού υπαλλήλου", που αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την ψήφιση του Ενιαίου Μισθολογίου, θα "σπάσει" ο δεσμός των υπαλλήλων με τα υπουργεία στα οποία εργάζονται και θα θεωρούνται υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι θα ανοίξει ο δρόμος έτσι ώστε υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να λαμβάνουν μετά την τριετή περίοδο προσαρμογής του Μισθολογίου τις ίδιες αμοιβές.
Ειδικά μισθολόγια
Ποιες κατηγορίες υπαλλήλων χάνουν επιδόματα
Η διατήρηση των ειδικών μισθολογίων (εκπαιδευτικοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί) έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένως με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Στα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταχθούν μόνο όσοι δημόσιοι λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντα που προβλέπει το μισθολόγιο (δικαστικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί λειτουργοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, γιατροί κ.τ.λ.) και όχι οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται για παράδειγμα στα δικαστήρια, στην αστυνομία ή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το πολιτικό προσωπικό αυτών των κατηγοριών θα ενταχθεί στο Γενικό Μισθολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα χάσουν σταδιακά και στο διάστημα της επόμενης τριετίας τα επιδόματα που λάμβαναν από τα ειδικά μισθολόγια. Ετσι οι διοικητικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στα δικαστήρια θα απολέσουν κατά μέσο όρο περίπου 400 ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση των επιδομάτων ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης και βιβλιοθήκης. Αντίστοιχα οι συνάδελφοί τους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (πολιτικό προσωπικό) θα ενταχθούν στο Γενικό Μισθολόγιο χάνοντας μια σειρά επιδομάτων που λάμβαναν λόγω της απασχόλησής τους στο συγκεκριμένο υπουργείο. Παράλληλα, όμως, υπάρχει η πιθανότητα να καταγράψουν μικρή αύξηση στις βασικές τους αποδοχές, αφού θεωρούνται από τους χαμηλότερα αμειβόμενους υπαλλήλους μεταξύ των συναδέλφων τους στα άλλα υπουργεία.
Συνάντηση Ρέππα - ΑΔΕΔΥ
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη με νέο μισθολόγιο
Από το φθινόπωρο θα εφαρμοστεί το Γενικό Μισθολόγιο, το οποίο θα καταθέσει η κυβέρνηση προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο μέσα στον Αύγουστο, αφού πρώτα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Αυτό ήταν το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν στο γραφείο του υπουργού. Σύμφωνα με πηγές της ΑΔΕΔΥ, η συζήτηση που έγινε αφορούσε το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Δημόσια Διοίκηση, ανανεώνοντας το ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών για τα τέλη Ιουλίου.
Ο κ. Ρέππας διαβεβαίωσε τους εκπρόσωπους της ΑΔΕΔΥ ότι δεν θα γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές με το Γενικό Μισθολόγιο, ενώ σημείωσε ότι θα επιλεγεί το ηπιότερο σενάριο προσαρμογής των μισθών για την πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων σε βάθος τριετίας. Επιβεβαίωσε δε ότι από το Γενικό Μισθολόγιο δεν θα επέλθει μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, εξοικονομήσεις στο μισθολογικό κόστος θα επιτευχθούν από τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 150.000 μέχρι το 2015.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η εφαρμογή της αναλογίας "μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις το 2011" και η επιστροφή στο "1 προς 5" από το 2012 μέχρι το 2015, σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις που φαίνεται ότι θα διατηρηθούν στο επίπεδο των 50.000 κατά μέσο όρο ετησίως, θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση που θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Ο κ. Ρέππας έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πρώτο μέλημα του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η διαμόρφωση βαθμολογίου το οποίο θα συνδεθεί με το μισθολόγιο. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το νέο μισθολόγιο θα έχει και αναδιανεμητικό χαρακτήρα, αφού με την ενσωμάτωση επιδομάτων στον βασικό μισθό και την εφαρμογή της αρχής "ίδια αμοιβή για ίση δουλειά" υπάρχουν κατηγορίες υπαλλήλων που θα λάβουν μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς.
Η αύξηση των βασικών μισθών δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τις επιβαρύνσεις που θα υποστεί το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.
Το σενάριο της σύγκλισης
Μισθοί ιδιωτικού τομέα για τους νεοεισερχόμενους
Σύμφωνα με το σχέδιο για το Γενικό Μισθολόγιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, οι νεοεισερχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αμείβονται με μισθούς ιδιωτικού τομέα. Για τους ήδη υπηρετούντες θα υπάρξει το χρονικό διάστημα τριετούς προσαρμογής, με στόχο να εναρμονιστούν οι αποδοχές τους με αυτές των ιδιωτικών υπαλλήλων.
Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στηρίζεται στην εξίσωση των βασικών αποδοχών ενός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου στο Δημόσιο με τις ετήσιες αποδοχές του συναδέλφου του στον ιδιωτικό τομέα. Ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου, υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στον ιδιωτικό τομέα είναι 740 ευρώ. Οι ετήσιες αποδοχές του φτάνουν τα 10.360 ευρώ υπολογίζοντας τα δώρα (τον 13ο και τον 14ο μισθό).
Βασικός μισθός
Με βάση τις αποδοχές του νέου εργατοτεχνίτη, ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου διαμορφώνεται στα 780 ευρώ, σταδιακά μέχρι το 2015. Στο νέο Μισθολόγιο θα υπάρχουν μόνο τρία επιδόματα.
Από το σύνολο των 99 επιδομάτων που ισχύουν σήμερα ένα μέρος των γενικών επιδομάτων θα ενσωματωθούν στον μισθό, ενώ τα ειδικά επιδόματα θα καταργηθούν σταδιακά. Στο νέο Μισθολόγιο θα "επιβιώσουν" μόνο τρία επιδόματα: το οικογενειακό, το κίνητρο απόδοσης, το οποίο θα μειωθεί κατά 50% από φέτος και θα δίνεται έπειτα από αξιολόγηση, και το επίδομα ειδικών συνθηκών. Στο σύνολό τους τα επιδόματα δεν θα ξεπερνούν τα 300 ευρώ, ενώ θα προβλέπονται υψηλότερες αμοιβές για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.
Η σύνδεση του Μισθολογίου με το Βαθμολόγιο που επιδιώκει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση του επιδόματος σπουδών στον βασικό μισθό, αφού οι πτυχιούχοι θα ξεκινούν την καριέρα τους από υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο.
Ψαλίδι και σε δημοτικές επιχειρήσεις
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα μπουν και οι αποδοχές των υπαλλήλων στις δημοτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συλλέγουν στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών αλλά και των υπαλλήλων στις εναπομείνασες δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτοδιοικητικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης ο μέσος όρος αμοιβών των δημοτικών υπαλλήλων ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα υπάρχουν παραδείγματα όπου το σύνολο των ετήσιων αμοιβών και αποζημιώσεων που λαμβάνουν πρόεδροι και γενικοί διευθυντές των επιχειρήσεων ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου