Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ποιοι είναι οι πέντε σκληροί όροι για το Μνημόνιο-2

Σκληρούς όρους θέτει η ΕΕ στην Ελλάδα για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης, δηλαδή του Μνημονίου -2.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, στην οποία μιλά στενός συνεργάτης του....
κοινοτικού επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, στις Βρυξέλλες επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων για την κατάρτιση του νέου Μνημονίου, προκειμένου αυτό να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Φθινοπώρου.Πηγές της Κομισιόν, που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση, κάνουν λόγο για πέντε όρους, προκειμένου να συμφωνηθεί το νέο δάνειο. Τα εν λόγω σημεία αποτελούν και εστίες έντασης των συζητήσεων.

Πρόκειται για πέντε σκληρούς όρους:

1. Το νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να έχει διακομματική αποδοχή, βάθος εφαρμογής τα 30 χρόνια(όσο και τα δάνεια των εταίρων) και αυστηρές ρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

2. Αλλαγές στο ασφαλιστικό με συγχωνεύσεις ταμείων και κατάργηση του εφάπαξ στο Δημόσιο, ώστε τα ταμεία να αντέξουν ενδεχόμενο «κούρεμα» στο μέλλον.

3. Μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και κανονικές απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού που για πρώτη φορά δεν περιγράφονται σε χρονοδιάγραμμα. Το ίδιο ζητείται να ισχύσει και στις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου.

4. Αυστηρές εντολές προς τις τράπεζες για συγχωνεύσεις και επανακεφαλαιοποίηση πάνω από τα 20 δισ.ευρώ του δανείου. Συστάσεις της Ευρωπαϊκές Κεντρικής Τράπεζας για κλείσιμο υποκαταστημάτων, μείωση προσωπικού και περιορισμό των επισφαλών δανείων.

5. Σύνδεση εκροών από τα διαρθρωτικά ταμεία με την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας, ενέργειας και υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην περίπτωση που δεν μειωθεί ο αριθμός των απασχολούμενων στο Δημόσιο με εναλλακτικούς τρόπους (εργασιακή εφεδρεία), τότε οι απολύσεις θα γίνουν μνημονιακός στόχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου