Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Χωρίς σύνταξη 192.000 ασφαλισμένοι

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Μακραίνει η λίστα αναμονής για σύνταξη από το ΙΚΑ και πλέον αγγίζει τους 192.000 ασφαλισμένους, εκ των οποίων οι 80.000 περιμένουν πάνω από ενάμιση χρόνο για να βγεί η συνταξιοδοτική τους απόφαση. Κάποιοι μάλιστα, όπως εκτιμούν οι κατά τόπους υπηρεσίες του Ιδρύματος, ίσως και να έχουν αποβιώσει περιμένοντας μια σύνταξη που δεν βγήκε ποτέ!
Οι αριθμοί σοκάρουν. Στην πραγματικότητα όμως....

πρόκειται για συμπολίτες μας που εργάστηκαν, πλήρωσαν φόρους και εισφορές και τώρα που το κράτος και η κυβέρνηση καλούνται να πράξουν το ελάχιστο, δηλαδή να τους βγάλουν τη νόμιμη σύνταξή τους, κινδυνεύουν να "πεθάνουν στην ψάθα"!
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε και κατ΄ αποκλειστικότητα φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο "ΑΤ", ώς το τέλος Απριλίου του 2011 στη λίστα αναμονής του ΙΚΑ για σύνταξη γήρατος, αναπηρίας θανάτου και διαδοχική ήταν 191.796 ασφαλισμένοι. Στην αρχή της χρονιάς, σε εκκρεμότητα για την απονομή συντάξεων και παροχών βρισκόταν οι φάκελοι 176.362 ασφαλισμένων. Μήνα με το μήνα δηλαδή, όπως φαίνεται στους πίνακες που δημοσιεύει ο "ΑΤ", η λίστα αναμονής μεγαλώνει, αντί να μειώνεται.
Το κοινωνικό πρόβλημα είναι τεράστιο αφού οι σχεδόν 192.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν σύνταξη καταδικάζονται ερήμην σε πολύμηνη ανέχεια και υποβάθμιση της αξιοπρέπειάς τους.
Από τις εκκρεμότητες απονομών συντάξεων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο ΙΚΑ:
* Οι 65.771 υποθέσεις αφορούν τις κύριες συντάξεις.
* Οι 55.229 αφορούν την επικουρική, και
* Αλλες 70.796 είναι λοιπές υποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται, οι συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση, καθώς και αναπηρίας ή θανάτου.

Πλέον είναι αμφίβολο αν και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο αριθμός τόσων συνταξιοδοτικών υποθέσεων, όταν η δημόσια διοίκηση τελεί υπό καθεστώς παράλυσης, οι υπηρεσίες έχουν παραδοθεί στα δεσμά της γραφειοκρατίας που κάθε άλλο παρά έχει περιοριστεί και οι λιγοστοί φιλότιμοι υπάλληλοι δεν επαρκούν για να βγάλουν ένα τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς!
Ετσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, ούτε το μέτρο της προσωρινής σύνταξης (που μπορεί να είναι στο 80% της κανονικής και πάντως όχι κάτω από τα 487 ευρώ των κατωτάτων ορίων) φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά ώστε να αποσυμφορηθεί ο όγκος των αιτήσεων και κυρίως να πάρουν τα χρήματά τους όσοι περιμένουν εδώ και μήνες. Πολλώ δε, από τη στιγμή που ο νόμος για την προσωρινή σύνταξη δεν έχει ψηφιστεί ακόμη!


adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου